Salietiketti: 7+1 kultaista sääntöä salille ja ryhmäliikuntatunneille

Et ole salilla yksin

Salilla ja ryhmäliikuntatunneilla on mukava käydä silloin, kun kaikki pelaavat samoilla säännöillä. Vaikka jokainen kiinnittää huomiota erityisesti itseensä ja omaan treeniinsä, voi salietikettiä noudattamalla tehdä salikäynnistä itselleen ja muille paremman kokemuksen.

1. Siivoa jälkesi ja hikesi

Salilla hiki saa ja sen kuuluukin lentää! Välitä kuitenkin kanssatreenaajista sen verran, että pyyhit laitteet käytön jälkeen. Ryhmäliikuntatunneilla suojaa jumppamatto ja oma hipiäsi hikipyyhkeellä, jolloin myös seuraavan on mukava käyttää mattoa. Vie myös painot ja muut välineet paikalleen, jotta seuraavakin ne löytää – ja roskat luonnollisesti roskiin. Suihku pysyy miellyttävänä, kun jätät karvanpoisto-operaatiot ja hiusvärjäykset kotiin.

2. Käytä sopivia varusteita

Hyviin treenivarusteisiin on syytä panostaa sekä oman kehityksen että muiden treenaajien vuoksi. Ulkokengät ja -vaatteet kuljettavat hiekkaa ja kuraa kuntosaliin, joten jätä ne pukkariin. Salille tai ryhmäliikuntaan suunnitellut vaatteet ja kengät lisäksi tuntuvat (ja usein näyttävätkin) paljon paremmilta ja tukevat liikkeitä.

3. Huomioi kanssatreenaajat

Tunnet varmasti suuren osan ihmisistä, jotka käyvät kanssasi samaan aikaan salilla tai ryhmätunneilla. Hiljaisen pälyilyn ja poispäin katselemisen sijaan tervehdi tuttuja ja kommunikoi uusienkin treenaajien kanssa. Kerää voimaa yhteisestä tavoitteestanne: liikutte kohti hyvää oloa ja terveyttä. Ryhmätunneilla voit esimerkiksi hakea maton myös vieruskaverille tai yksinkertaisesti huomioida toisen antamalla tarpeeksi tilaa liikkua. Älä juttele venyttelyn aikana, sillä useimmat haluavat silloin rentoutua ja rauhoittua.

4. Älä varaa laitetta tai painoja

Sarjojen välillä on hyvä nousta laitteesta ja antaa muille mahdollisuus tehdä oma sarjansa palauttelutauolla. Pura levytanko, jos et käytä sitä hetkeen äläkä kerää painoja itsellesi, jos et niitä heti käytä. Ryhmätunneilla ota painoja vain sen verran kuin tarvitset ja tarjoudu lainaamaan painojasi muille, jos ne loppuvat kesken.

5. Saavu ryhmäliikuntatunnille ajoissa

Tunnin alussa ohjaaja kertoo, mitä tunnilla on luvassa ja ohjeistaa oikeiden välineiden hankkimiseen. Myöhästyjät jäävät tästä infosta paitsi ja voivat myös häiritä toisia liikkujia, joten saavu paikalle ajoissa.

6. Älä kuljeta välineitä kesken tunnin

Ryhmäliikuntatuntien välineet haetaan tunnin alussa ja viedään pois venyttelyn jälkeen, niitä ei tulisi kuljetella kesken tuntia. Painojen vieminen esimerkiksi venyttelyn aikana on turvallisuusriski, sillä paino voi pudota maassa makaavan päälle. Jos tunnilta on lähdettävä ennen sen loppumista, ilmoita asiasta ohjaajalle, niin tämä vie painot paikalleen.

7. Ole rohkea ensimmäisellä kerralla

Jos tulet uudelle ryhmäliikuntatunnille ensimmäistä kertaa, kerro se ohjaajalle ja kysy rohkeasti lisää neuvoa liikkeisiin esimerkiksi tunnin jälkeen. Kun ohjaaja tietää, että ensikertalaisia on, osaa hän paremmin näyttää vaihtoehtoja ja kertoa, mihin tulisi erityisesti kiinnittää huomiota. Salilla pyydä rohkeasti neuvoa henkilökunnalta tai toisilta treenaajilta.

+1: Auta / Jätä rauhaan

Jokainen on joskus ollut ensimmäisen kerran salilla ja jumpassa. Kun näet, että penkin selkänojan säätämisessä on vaikeuksia tai steppilaudasta puuttuu pala, sano siitä ja opasta välineiden oikeaan käyttöön. Toisaalta aina ei tarvitse neuvoa. Kaikki eivät pidä siitä, että ventovieras tulee vinkkaamaan sopivasta painomäärästä tai paremmasta liikkeestä.

Minkä etikettisäännön unohdimme? Entä mikä etikettimoka ärsyttää eniten? Kommentoi alle!

17 Comments

 • Eeva-Liisa Kivinen commented on 29.1.2013

  Mielestäni salille ei kuulu kännykkä. Joten kännykän voisi myös jättää pukkariin. Ei ole kiva, jos treenaaja plärää kännykkää istuen laitteessa tekemättä mitään. Tällaiseen olen törmännyt… Toinen on se, että laitteissa ei lueskella lehtiä!!! On ärsyttävää odottaa vuoroaan päästä tekemään jokin liike, kun joku istuskelee ja lueskelee ja kuluttaa aikaa…

 • aak commented on 29.1.2013

  Itseä ärsyttää ylivoimaisesti eniten painojen vienti kesken tunnin. Jotkut harvat ohjaajat tekevät selväksi ettei niitä viedä, mutta turhan usealla (melkein jokaisella) tunnilla painoja kärrätään kuitenkin muiden päiden yläpuolella. Ohjaajien pitäisi tarttua ongelmaan napakammin! Olenkin alkanut sijoittumaan salin etuosaan välttääkseni tuon kärräysruuhkan ympärilläni.

  Myös kännyköitä on alkanut vilkkumaan viime aikoina enemmän, kerran taisi yksi pärähtää soimaan kesken venyttelyn.

  Mutta yleensä ottaen viihdyn kaikilla GoGon saleilla vallan mainiosti, eikä kaikesta kannata tehdä liian suurta ongelmaa kun omillakin valinnoilla voi minimoida tiedossa olevia ongelmia 🙂

 • Jenni commented on 29.1.2013

  Hengitys on kovilla hikijumpassa jos vieruskaveri on juuri suihkauttanut lakkaa, hajuvettä tai dödöä. Mieluummin hiki kuin parfyymi 🙂

 • Veera commented on 29.1.2013

  Tilan antaminen! Mikään ei ole niin turhauttavaa kun joku tulee aivan kylkeen kiinni vaikka sali olisi puolityhjä. Eriasia tietty täydemmillä tunneilla, mutta olisi hienoa jos pieni hengitysrako suotaisi sen ollessa mahdollista.

 • Riitta commented on 30.1.2013

  Toivottavaa myös olisi, että ryhmäliikuntatunnit alkaisivat sovittuna aikana eikä 10 min myöhssä.

 • sarah commented on 30.1.2013

  Jenni osui ytimeen.Hajusteallergikkona joutuu joskus lähtemään kesken pois,vaikka ei haluaisi.

 • Heidi commented on 30.1.2013

  Kännykkähommat myös huomannut salilla. Ei sinänsä häiritse, mutta jos pukkarissa kuvataan itseään instagrammiin, facebookkiin etc. Niin huh. Väkisinkin kanssaihmisiä osuu kuviin… ei ole hyvä ollenkaan. Ja jos kuvaajat vielä on sitä mieltä että tottakai saa pukuhuoneessa kuvailla, niin grrr.

  Usein häiritsee myös joidenkin reenaajien jatkuva painojen ja laitteiden paiskominen. Voisi jotakin lappua seinään ehkä laittaa, kun ei tämäkään kaikille ole selkeä asia?

  Muuten kyllä on Gogo:lla mukavaa käydä.

 • Kirsti commented on 30.1.2013

  Juuri ryhmäliikuntatunneista myöhäistyminen ärsyttää; ei ole kivaa, kun pumpin lämmitelybiisin aikana pitää väistää ihmisiä, jotka tulevat vasta silloin ja alkavat sitten kaikessa rauhassa hakea itselleen painoja ja välineitä. Kaksi viikkoa sitten joku tyyppi pudotti just tommosella hetkellä vielä painonsa jalkani päälle.

  Ja nettiseilailu kännykällä/lehden lukeminen, kun istuu samalla tekemättä mitään jonkun laitteen päällä, on minun mielestäni melko röyhkeä.

 • Ellu commented on 30.1.2013

  Mun kommentti liippasee kohtaa #4. Monet tykkäävät käydä tekemässä puntin kaverin kanssa, joka on ok asia. Monesti oon tosin huomannu sen, että kun kaverusparit pitävät sarjojen välillä taukoa, tauko pidetään samanaikaisesti ja lörpöttelyn/kikattelun takia se venyy helposti useamman minuutin pituiseksi.

 • Karoliina commented on 31.1.2013

  Itseäni häiritsee se, että kävellään toisten mattojen päältä. Sen verran pitäisi katsoa jalkoihinsa. Kassien ja muiden tavaroiden paikka on pukukaapissa, ei salissa.

 • Merja commented on 2.2.2013

  On erittäin häiritsevää pukuhuoneissa, kun jotkut tulevat liian aikaisin Go Go:lle ennen ryhmäliikuntatuntinsa alkamista. Pukuhuoneissa viedään tila muilta, jotka vaihtavat vaatteita. Myös kännykkään puhuminen pukuhuoneissa ja kovaääninen lörpöttely. Jos jotkut tulevat liian aikaisin paikalle, voisivat tuolloin siirtyä POIS pukuhuoneesta ja antaisivat vaatteiden vaihtajille tilaa. Myöskin pukukaappien ovet kiinni kokonaan pois lähtiessä. Liian usein ovia repsottaa auki, onko vaikeaa laittaa ovi kiinni pois lähtiessä???

 • Anna commented on 5.2.2013

  Mun mielestä edellinen kommentti on vähän surullinen. Ymmärrän kyllä kirjoittajaa: pukuhuoneissa tulee usein ahdasta, mutta tuollainen “ahdasmielinen” ajattelu on lähes loukkaavaa… ehkä joku on tullut suoraan koulusta/töistä, mutta tunti alkaa vasta vähän myöhemmin. Kyllä minäkin silloin tulen ajoissa pukuhuoneeseen ja vaihdan sitten vaatteet rauhassa, mielummin kun lorvin kaupungilla turhaan ja tulen sitten 15 min ennen tuntia. Sama kännykän käyttöön: ymmärrän kovaäänisen lörpöttelyn ärsyttävyyden, mutta onko se todella sinun treenistäsi pois, jos minun täytyy soittaa ystävälleni muistettuani tärkeän asian? Samaan kastiin kuuluvat jumppaajat, jotka valittavat muiden meikin käytöstä. Ehkä toinen on tullut kiireessä juurikin esim. töistä tai muuten ei ole kerinnyt pesemään meikkejä pois. Tai ehkäpä henkilö ei ole tarpeeksi itsevarma olemaan ilman meikkiä. Oli miten oli, se ei ole minun treenistäni tai ilostani millään tavalla pois.
  Summa summarum: inhottaa kun tuomitaan toisia, kun ei oikeasti tiedetä kys. henkilön taustaa tai syitä tämän käytökseen. Miksi murehtia niin turhista ja pienistä asioista? Ilman niitä ilmapiiri olisi parempi ja kaikilla hyvä mieli! En halunnut ketään tässä mollata, oli vaan oma mielipiteeni. Yritin vielä oikein miettimällä miettiä jotain kritisoitavaa GoGosta mutta en keksinyt yhtikäs mitään, 100% tyytyväisyys tällä jumpparilla! 🙂 Päivääkään en ole haikaillut maksamieni rahojen perään, aivan huippu sijoitus!

 • GoGo blogi commented on 5.2.2013

  Kiitos kommenteistanne ja hyvästä palautteesta! Aihe selvästikin nostaa tunteita, ja jonkinlaiset säännöt tuntuvat olevan tarpeen. On ihan totta, kuten Anna sanoit, että pienestä valittaminen on turhaa, toisaalta päivästä toiseen samoihin pieniin ärsyttävyyksiin törmääminen tekee pienistä asioista isoja.

  Tuntuu siltä, että numero 3 on tärkein sääntömme, tosin sitä voisi laajentaa melkoisesti. Kun ajattelee myös muita ja muiden mukavuutta, on kaikilla kivempi olla. Kovaan ääneen hölöttäminen jumpassa, liiallinen hajusteiden käyttö ja laitteissa roikkuminen harmittavat ja hidastavat muita, meikin ja pukuhuoneen käyttö taas voivat olla jokaisen oma asia.

  Treenaa ja anna muiden treenata!

 • Mikko commented on 6.2.2013

  Moro,

  En tiedä, miksi on niin vaikeaa ajoittaa tunteja niin, että ne tosiaan alkavat 10 minuuttia myöhässä. Vartin tyhjä aika jossain vaiheessa päivää, vaikka ennen pumpin alkua, helpottaisi ja tasaisi tilannetta. Olen kysynyt asiasta aiemmin, mutta kuulemma asiakkaat ovat niin naulaantuneita näihin nykyisiin aikoihin, ettei voi muuttaa… Mulle ei ois kyllä vaikeaa, osaan kellon!

  En ole käynyt erään ohjaajan tunneilla sen jälkeen, kun aikataulun kuromiseksi (n. 10 minuuttia myöhässä jätetään tunnista venyttelyt pois ja SOITETAAN KAPPALEET PUTKEEN NIIN, ETTEI KERKIÄ VÄLISSÄ VAIHTAA PAINOJA JA ALOITETAAN VERRYTTELYBIISIN SOITTO, KUN PORUKKA HAKEE LAUTOJA JA MATTOJA. Siitä huolimatta oltiin tunnin loppuessa samat tai vielä enemmän myöhässä ja seuraava tunti oli illan viimeinen… Oli kiva fiilis, tulenhan toki salille leikkimään agilityä enkä rentoutumaan ja viettämään sitä vähäistä vapaa-aikaa, josta mielestäni maksan vielä hyvin. Selitys oli, että otetaan aikataulua kiinni. No ei otettu.

  Tuo tilan antaminen onkin mielenkiintoinen asia. Paikkamerkintöjä kun ei ole lattiassa, niin oisko paha pistää vaikka salin ulkopuolelle jonkinlainen ohje asettautumisesta? Lisäksi tuntuu, että monet ihmiset asuvat yksin kolmiossa ainakin siitä päätellen, että painot levitellään pumpin aikana miten sattuu.

 • Marianne commented on 9.2.2013

  Moi kaikki!

  Pääosin ihmiset käyttäytyvät tosi hyvin. Hajusteisiin onneks törmää harvoin. Musta on ihan ok, jos pumpissa (vain ne, joilla)oma paikka on painotelineen vieressä laittaa ylimääräset painot pois ennen venyttelyjä. Oon itsekin joskus ehdotellut paikkamerkkien liimaamista saliin, helpottaisi kaikkien ryhmittymistä varsinkin pump ja step. Väittäisin, että enemmän ihmisiä hitsaa tuntien myöhästyminen joka päivä kuin että aikataulutettais kerralla kuntoon.

  • Mikko commented on 10.2.2013

   Jeps, luulisin tosiaan, että korkeakoulukaupunki Tampereella porukka tuntee kellon… 🙂 Tässä herää kysymys, että kumpi heiluttaa kumpaa, koira häntää vai häntä koiraa? Eli heiluttaako GoGo LesMillsin ohjelmien laatijoita vai ne ohjelmien laatijat GoGota ja niitä muita saleja, joilla yhteensä 8 miljoonaa ihmistä viikottain käy heidän ohjelmissaa hikoilemassa? Eli aika tiukaksi menee, jos tunnit saattavat kestää sen 58 minuuttia ohjelman mukaan ja jää 2 minuuttia aikaa hakea ja viedä painot… Arvostan silti niitä ohjaajia, jotka pitävät tässäkin suhteessa asiakkaan puolta ja pitävät tunnit kokonaisina (Kiitos Nina, kiitos Tarja, kiitos Hasse, kiitos Christo…) ja antavat asiakkailleen mahkut nauttia hommasta vaikka myöhässä ollaankin.

   Ja tosiaan, suurin osa porukasta on huomaavaista ja fiksua sakkia. Kiva sen puolesta(kin) on tällä salilla käydä. Ja on Taru ja Päivi salejaan pitäneet hyvässä kondiksessa, se pitää sanoa. No, uudet valot ei sovi Pumpiin…!

 • muumi commented on 11.2.2013

  Tuosta puhelimen käytöstä salilla, niin itse merkitsen sinne tekemäni sarjat ja lunttaan mitä viimeksi tein. Sarjatauolla on näppärä sinne kirjailla tekemisensä ylös. Tai saatan vaihtaa soivaa kappaletta.

  Salin puolella käytöstään voisivat miettiä ne, joiden mielestä ruuhka-aikaan on ok varata 2-3 suorituspaikkaa omaan käyttöönsä. Tai ne, jotka ehdottomasti haluavat kyykkypaikalla tehdä jotain muuta kuin kyykkyjä. Punnerruksia kun voi tehdä muuallakin..

Comments are closed