Vatsalihastreeni: 3 toiminnallista teholiikettä!

Vatsalihastreenin voi toteuttaa monella eri tavalla ja liittyen erilaisiin tavoitteisiin. Monet haluavat vatsalihastensa erottuvan selkeästi, mutta huomiota kannattaa antaa myös syvemmille vatsalihaksille, jotka ylläpitävät ryhtiä ja tukevat selkä- ja lannerankaa, tällöin vatsasta muodostuu litteä. Monipuolisuus vatsalihastreenissä on usein paras vaihtoehto, toisin sanoen kannattaa treenata koko vatsaa kokonaisvaltaisilla liikkeillä eli sekä syviä, että pinnallisia lihaksia. Liikkeiden tehoa ja toistojen määrää voit säätää itsellesi sopiviksi.

Toiminnallisuus vatsalihastreenissä

Useat tutkimukset osoittavat, että toiminnalliset voimaharjoitukset parantavat voimaa ja tasapainoa paljon enemmän kuin eristetyt harjoitukset. Toiminnalliset harjoitteet auttavat parantamaan nivelten kontrollia ja siten välttymään tapaturmilta. Toiminnallisuus vahvistaa liikettä stabiloivia lihaksia, kun taas eristetyt ja yhtä lihasryhmää harjoittavat liikkeet eivät välttämättä vahvista stabiloivia lihaksia ollenkaan.

Eristetyt harjoitukset keskittyvät vain yhteen lihasryhmään, ja harjoituksen ideana on supistaa tiettyjä lihaksia jonkin painolastin avulla. Painolastina voi toimia myös oman kehon paino. Liikkeessä aktivoituu yksi nivel kerrallaan. Eristetyt harjoitukset ovat usein käytössä kehon muokkaamisessa ja lihasten kasvattamisessa.

Kokonaisvaltaisissa ja toiminnallisissa liikkeissä parannat puolestaan kehosi kontrollia, koordinaatiota, tasapainoa ja voimaa yhtäaikaisesti. Myös vatsalihastreeniin kannattaa sisällyttää toiminnallisia harjoitteita, jolloin saat sekä syvät, että pinnalliset lihakset vahvoiksi. Toiminnalliset harjoitteet vahvistavat kehoasi erilaisiin ympäristön asettamiin haasteisin. Mieti esimerkiksi, mitkä lihakset tekevät työtä kehosi pystyssä pitämiseksi, kun liukastut tai kompastut tai jos kurottaudut äkillisesti ottamaan kiinni putoavaa esinettä. Toiminnalliset harjoitteet siis parantavat elämänlaatuasi! Erilaisia harjoitteita on miljoonia, ja lisäksi vatsalihastreeniä voi monipuolistaa erilaisilla välineillä, kuten jumppapallolla, bosulla tai vaikkapa vatsapyörällä.

Alla GOGO Parkin kuntosalivastaavan Jeminan poiminnat toiminnalliseen vatsalihastreeniin.

GOGOn vatsalihastreeni: 3 toiminnallista teholiikettä! Tee kolme kierrosta

  1. Linkkuveitsi voimapallolla (5 toistoa)

linkkuveitsi alkuasento linkkuveitsi loppuasento

2. Pallonheitto trampoliinille (10 heittoa)

pallonheitto alkuasento pallonheitto välivaihe pallonheitto loppuasento

3. Russian twist (kierto pallolla) (10 kiertoa per puoli)

russian twist russian twist kierto toiselle puolelle

”Valitsin nämä kolme liikettä, koska ne haastavat vatsalihaksia monella eri tapaa; toiminnallista tehotreeniä on suorille ja vinoille vatsalihaksille. Tee nämä liikkeet treenisi päätteeksi pari kertaa viikossa, niin huomaat varmasti pian keskivartalossasi muutoksen!” Jemina

Pssst… Haluatko opppia lisää kuntosalilla? Tutustu GOGOn kuntosalilla ohjattuihin tunteihin. Ammattitaitoinen kuntosaliohjaaja on apunasi. Tunnit on merkitty aikatauluihin oranssilla värillä.

Takaisin