Hyvä aerobinen kunto vähentää sairastumisriskiä

Hyvästä fyysisestä ja aerobisesta kunnosta ja sen yhteydestä kehon kykyyn vastustaa erilaisia tauteja ja infektioita on puhuttu jo pitkään. Nyt siitä on tutkimusnäyttöä myös koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin osalta.

Tuoreessa tutkimuksessa saatujen tulosten valossa näyttää siltä, että paremmalla aerobisella kunnolla varustetut ihmiset ovat pienemmässä riskissä saada koronavirustaudin vakavampi muoto, ja joutua näin sairaalaan. Tässä lyhyt tiivistelmä tutkimuksen tuloksista.

Tutkimuksesta ”Inverse Relationship of Maximal Exercise Capacity to Hospitalization Secondary to Coronavirus Disease 2019” päävastuussa ollut urheilufysiologi Clinton Brawner selittää, että tämä tutkimustulos vahvistaa nykyaikaista käsitystä siitä, että kuntoilu madaltaa riskiä sairastua erilaisiin hengitystieinfektioihin, kuten COVID-19. Hyvän fyysisen kunnon omaavat ihmiset myös sietävät infektioiden oireita paremmin.

Kun puhutaan aerobisesta kunnosta, tarkoitetaan sydäntä ja keuhkoja vahvistavaa, hengästyttävää liikuntaa. Koska koronavirustaudin kaltaiset infektiot kohdistuvat juuri sydämeen ja keuhkoihin, hyvästä aerobisesta kunnosta on siis todistetusti apua taudin ehkäisyssä ja oireiden lieventämisessä. Aerobista liikuntaa ovat esimerkiksi kävely, juoksu, pyöräily, ja suurin osa ryhmäliikuntatunneista sekä spinning, jota on GOGOn valikoimassa runsaasti!

Tutkimuksessa aerobisen kunnon mittarina käytettiin MET-arvoa, joka on laajalti käytetty menetelmä kuvamaan erilaisten askareiden ja suoritusten fyysistä kuormittavuutta. Toisin sanoen, se kuvaa fyysisen aktiivisuuden aiheuttamaa lisääntynyttä energiankulutusta. MET tulee sanoista metabolinen ekvivalentti. Tutkimuksessa kävi ilmi, että sairaalaan joutuneilla tutkittavilla oli muita alhaisempi MET-arvo, eli fyysinen kunto.

Jälleen on siis yksi syy lisää kohottaa omaa kuntoa ja suunnata salille tai lenkkipoluille! GOGOlta löydät kaiken tarvittavan aerobisen kunnon kohottamiseen ja ylläpitoon, niin yksin kuin ryhmässä.

Alkuperäisen jutun aiheesta sekä myös linkin itse tutkimukseen löydät täältä: https://www.clubindustry.com/fitness-studies/more-aerobically-fit-people-are-hospitalized-less-due-to-covid-19?fbclid=IwAR0l68hgordzWWRxEuYJLYiOADJ6CjGJ3ZVbcY5sF_7MUXLnIh_S8kM53Cs

 

 

Takaisin