Liikuntavammat kaipaavat rauhaa ja rakkautta

urheiluvammojen hoidon uusi on´hje on peace and loveKylmä, Koho ja Kompressio on varmasti lähes kaikille tuttu vammojen hoitokeino. Nilkan pyörähdettyä kuntosalilla menee vain minuutti ja jalka on painittu kohotukseen, upotettu jäähän ja puristettu kasaan sidontavälineillä. Nyt tätä pitkään hyödynnettyä menetelmää on tutkittu enemmän ja tutkimuksen myötä on tultu tulokseen, että päivitykselle on tarvetta. UKK-instituutin uuden ohjeistuksen mukaan tärkein muuttuva tekijä on kylmän jättäminen (pääsääntöisesti) pois, ja sen tilalle uusiksi korvaaviksi menetelmiksi nousevat ohjeistus kuntoutuksesta, kipulääkkeistä ja jälkikuntoutuksen merkityksestä.

Englanniksi tämä ohjeistus on lyhennetty termeihin PEACE & LOVE. Suomeksi lyhennykseksi nousee SKHPO & KPTH, joten hyödynnetään Rauhaa & Rakkautta hieman parempana muistutuksena.

Ensiavuksi Rauhaa, PEACE

P = Protection (Suojele) = Vältä varaamista vamma-alueelle ja rajoita liikettä.

E = Elevate (Kohota) = Nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle. Vanha kunnon Koho-asento

A = Avoid Anti-inflammatories (Harkitse)´= Käytä tulehduskipulääkkeitä ja kylmää kivunhoitoon harkiten

C = Compression (Kompressio) = Mekaaninen kompressio vähentää turvotusta ja verenvuotoa

E = Educate (Ohjeista) = Aktiivinen kuntoutus nopeuttaa paranemista

Uudessa ohjeistuksessa vanhat neuvot kohosta ja kompressiosta säilyvät edelleen mukana. Raaja ylös ja turvotuksen hillitseminen mekaanisella kompressiolla ovat vieläkin järkeviä tekoja ensiapua tarvitsevaan pehmytkudosvammaan.

Kylmä on poistunut keskuudestamme, sillä näyttö sen tehosta pehmytkudoksiin kohdistuneiden vammojen hoitoon on osoittautunut vaatimattomaksi. Kylmähoitoa akuuttiin vammaan tulisikin harkita. Kylmä voi hidastaa akuuttia tulehdusreaktiota ja vamma-alueen verenkiertoa, joka voi hidastaa kudosten parantumista. Kipua lievittämään suositellaan nykyään parasetamolia ensisijaisena kipulääkityksenä. Sillä on pehmytkudosvammoihin yhtäläinen teho kivunlievitykseen tulehduskipulääkkeisiin verrattuna, mutta käyttöön liittyviä haittoja löytyy paljon vähemmän.

Kuntoutuksesta vastaavan terapeutin tulisi ohjeistaa kuntoutujia aktiivisen lähestymistavan hyödyistä. Passiivista menetelmistä, kuten akupunktiosta, manuaalisesta terapiasta ja sähköhoidoista tulevat hyödyt ovat mitäänsanomattomia akuuteissa vammoissa verrattuna aktiiviseen lähestymistapaan. Kuntoutuksesta tuleekin painottaa realistisia odotuksia paranemisesta, voodoo-kikoilla saavutettavien ihmeparantumisten lupailemisen sijaan.

Hoidoksi Rakkautta, LOVE

L = Load (Kuormita) = Aloita kuormittaminen heti oireiden salliessa

O = Optimism (Pysy positiivisena) = Myönteinen asenne edistää paranemista

V = Vascularisation (Tue verenkierron palautumista) = Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja nopeuttaa paranemista

E = Excercise (Harjoittele) = Aloita pian kuntouttava ja uusia vammoja ehkäisevä harjoittelu

Aktiivinen lähestyminen liikkumisen ja harjoittelun muodossa hyödyttää useimpia tuki- ja liikuntaelinvammoja (TULE). Mekaanista kuormitusta (kuten lihasvoimaharjoittelua) tulisi lisätä aikaisin ja normaaleihin arjen toimiin tulisi palata heti kun oireet sallivat. Optimaalisella kuormittamisella kivun tunnetta korostamatta, edistetään paranemisprosessia ja kudosten kuormituskykyä.

Optimistiset odotukset potilailla yhdistetään usein parempiin lopputulemiin ja ennusteisiin. Psykologiset tekijät kuten tilanteen katastrofointi, masentuneisuus ja pelko luovat helposti esteitä paranemiselle.

Kivutta suoritettu aerobinen harjoittelu tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti motivaation kasvattamiseksi ja verenkierron lisäämiseksi vammautuneille rakenteille. Kardiovaskulaarinen aktiivisuus on yksi TULE- vammojen hoidon kulmakivistä. Aikainen mobilisointi ja aerobinen harjoittelu parantavat toimintakykyä, tukevat töihin palaamista ja vähentävät kipulääkityksen tarvetta henkilöillä joilla on TULE- ongelmia.

Harjoittelu parantaa ja palauttaa nopeasti vamma-alueen liikkuvuutta, voimaa ja proprioseptiikkaa (asento- ja liikeaisti). Sub-akuutissa tilassa olevia vammoja tulisi harjoituttaa ilman kipua, mutta kivun määrää voidaan hyödyntää myöhemmin ohjeistuksena progressiivisessa harjoittelussa.

ukk-instituutin uusi ohje urheiluvamman hoidosta

Eli mitä häh?

Unohda kylmän käyttäminen akuutteihin vammoihin. Käytetään kylmää vain, jos kivulta ei muuten pystytä toimimaan. Otetaan aimoannos uskallusta liikkumiselle ja liikkeessä pysymiseen. Ei jäädä sänkyyn makoilemaan, vaikka selkä olisikin kipeä, liike tekee paljon parempaa. Hanki itsellesi osaava terapeutti, jos kivut säilyvät pidempään. Puhun nyt päivistä, en viikoista. Ole optimistinen tilanteestasi ja olet padel-kentällä kyykyttämässä ystäviäsi ennen kuin huomaatkaan. Annetaan siis Rauhalle mahdollisuus akuutinvamman hoidossa. Muistetaan, että kaikki vammat kaipaavat kuitenkin myös Rakkautta.

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Tatu Levänen

PS: Jos sinulla esiintyy kipua liikunnan tai liikkumisen yhteydessä ja haluat siitä eroon, niin ota yhteyttä rohkeasti blogin kirjoittajaan leapfysio@gmail.com tai voit varata itsellesi suoraan ajan osoitteesta vello.fi/leapfysio.

Kipujen hallitsemista ja optimaalista kuormitusta, niillä uskalletaan loikata eteenpäin.

 

Lähteinä toimivat:

Dubois B., Esculier J-F. 2020. Soft-tissue injuries simply need PEACE and LOVE. British Journal of Sports Medicine.

Kattilakoski O. 2021. Liikuntavammojen ensiapu- ja hoito-ohje päivittyi – varhainen kuntoutus korostuu. UKK-Instituutti.

Takaisin