Olisiko sinulle hyötyä valmentajasta?

Mitähän tuon Personal trainerin kanssa tullaan tekemään? Olenko tarpeeksi hyvässä kunnossa Personal Trainerin hankkimiseen? Näitä kysymyksiä tulee kuulutua aika usein, kun kyselen fysioterapeuttina ihmisten harjoittelutaustasta ja siitä ovatko he koskaan hyödyntäneet henkilökohtaista valmennusta. Hyviä kysymyksiä ennen kaikkea, niillä haetaan turvaa ja varmuutta itsellemme. Epävarmuuden tunne asioissa stressaa, joten on helpompi olla kysymättä. Tässä blogissa kerronkin vastauksia yleisiin kysymyksiin henkilökohtaisesta valmennuksesta ja mitä hyötyä Personal Traineristä sinulle on. 

 

1. Turvallisuuden tunne treenatessa

Salilla on paljon laitteita ja välineitä. Uusille salikävijöille ne näyttävät usein todella vierailta, ehkä jopa uhkaavilta. Tieto siitä, kuinka liike tulisi suorittaa, miten minun tulisi tässä istua ja kuinka paljon painoja minun tulisi käyttää, ovat hyvin yleisiä kysymyksiä, joita me jätämme kysymättä. Kukapa nyt näistä kaikista laitteista voisikaan tietää tarpeeksi?

Personal trainerit ovat ammattilaisia. GOGOn personal trainereissä on korkeakoulutettuja liikunta-alan asiantuntijoita, arvostettujen koulutuksien sertifioituneita ja ryhmäliikunnanohjaajiston parhaimmistoa. Meidän PT:t ymmärtävät tarvittavien liikkeiden vaatimukset ja osaavat tehdä valintoja liikkeisiin, jotka sopivat juuri sinulle. He ohjaavat ja neuvovat sinulle oikeat suoritustekniikat ja valavat sinulle luottamusta pelottavienkin liikkeiden suorittamisessa. He osaavat neuvoa sinulle oikeat painot liikkeisiin niin, että ne tukevat juuri sinun toiveitasi ja tavotteitasi. Tätä varten he ovat kouluttautuneet.

 

2. Pääset suorempaa kohti toiveitasi

Meillä kaikilla on toiveita, kun tulemme salille. Jotkut haluavat kasvattaa lihasmassaa, jotkut haluavat nostaa suuria painoja, jotkut haluavat ylläpitää kuntoaan ja jotkut haluavat vain liikkumisen lempeyttä. Jokaiseen toiveeseen päästään eri tavalla ja ne sisältävät eri osa-alueita, joita tulisi painottaa. Siinä missä lihasmassan kasvatus vaatii reilumpia toistomääriä viikkotasolla, vaatiikin voiman kasvattaminen useampia nostoja todella raskailla painoilla. Kunnon ylläpitäminen ei vaadi useiden tuntien viettämistä kuntosalilla ja liikkumisen lempeys voidaan yhdistää järkevien liikkeiden löytämiseksi juuri sinulle.

Personal Trainerit ymmärtävät näitä valintoja loistavasti ja heillä on myös tieto ja osaaminen tehdä kuntosaliharjoittelustasi juuri sinulle oikeanlaista. Kuntoa ylläpitävä harjoittelu ei vaadi treenaamista kuin kehonrakentaja ja tämän Personal Trainer osaa huomioida. Sinun toiveitasi ja tavoitteitasi tukeva harjoittelu tulee muokata sinun kaltaiseksesi. Etkö halua näyttää kehonrakentajalta? Ei hätää, Personal Trainer tietää juuri oikeat tavat harjoitella, jotta tältä vältytään.

 

3. Harjoittelu sovitetaan arkielämääsi

Kuntosaliharjoittelu ei ole vain salilla ekana olemista ja viimeisenä lähtemistä. Harjoittelun tulisi tukea sinun arkielämääsi ja parantaa sen laatua. Ihmiset ovat biopsykososiaalisia kokonaisuuksia, eli toimintakykyymme vaikuttaa useita tekijöitä. Fyysinen toimintakyky, psyykkinen toimintakyky, kognitiivinen toimintakyky ja sosiaalinen toimintakyky. Kuormitusta tulee päivien ja viikkojen aikana useista eri tekijöistä ja omaa kuormitusta ei aina pysty seuraamaan. Töissä on saattanut olla koko viikon todella stressaavaa. Parisuhteessa saattaa olla riitaa. Näitä asioita tapahtuu ja niillä on vaikutusta koko kehoomme. Silloin on järkevä tietää, tulisiko minun vähentää harjoittelun määrää tai kuormitusta väliaikaisesti.

Kokonaiskuormitus ja sen hallinta on myös Personal Trainereiden tiedossa. Jos sinulta nousee esille asioita, jotka kuormittavat jo valmiiksi arkeasi, osaa Personal Trainer muokata tulevien treenien kuormittavuutta mukailemaan tätä. Tärkeintä on varmistaa sinun harjoittelusi säännöllisyys ja viimeinen asia mitä toivotaan on loukkaantumisia. Jos arkesi on muutenkin todella kuormittavaa, on kuusi treeniä viikossa aivan liikaa ja tämän Personal Trainer osaa avata sinulle miksi.

 

4. Saat matkaasi henkilön, jonka tehtävä on saada sinut ylittämään itsesi

Viimeisiä toistoja tehdessä alkaa tuntua pahalta. Vatsalihasliikkeet polttavat ilkeästi ja sarjan kesken jättäminen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. PT:n tehtävä on saada sinut tekemään ne muutaman toisto loppuun. Hän tekee kaikkensa, jotta sinä nostaisit kahvakuulan vielä kerran kohti kattoa. Jotta tuntisit ihon kiristyvän lihastesi ympärillä. Personal trainer motivoi sinua aina enemmän ja enemmän. Vähän korkeammalle, vähän nopeammin, vähän enemmän painoja. Pystyt kyllä. PT takaa sen sinulle. 

Itsensä ylittäminen ei tapahdu aina salilla. Välillä pelkkä salille lähteminen on itsensä ylittämistä. Tunne, että nyt ei jaksa lähteä voi tuntua ylivoimaiselta ja kotiin jääminen tuntuu helpottavalta. Näinä hetkinä keskustelukumppani voi saada sinut kuitenkin tulemaan salille. Ei ehkä tekemään koko treeniä. Pelkkä alkulämmittely riittää, jotta tiedät olleesi salilla. Personal trainer tukee sinun harjoitteluasi ja välillä taktinen salilla pyörähtäminen saattaa olla asia, joka saa sinut voimistumaan enemmän.

 

5. Välillä pois omasta luolasta ja katsomaan, miltä maailma näyttää

Varsinkin aktiivisesti kuntoilevat saattavat huomata tekevänsä aina samoja asioita. Toki kyykky, maastaveto ja penkki kuuluvat perusliikkeisiin, joita kaikkien tulisi tehdä. Niiden muuttamista omasta ohjelmasta tai variointia tulisikin tehdä usein, mutta kerta toisensa jälkeen sitä penkkiä siellä salilla tulee tehtyä. Tässä personal trainer tuleekin hyödylliseksi. Hän katsoo ja suunnittelee sinun harjoitteluasi objektiivisesti ja pidemmälle ajanjaksolle kerrallaan. Näin et tee penkkiä joka ikinen kerta ja saat uusia ärsykkeitä itsellesi. Jos salilla tulee aina tehtyä vain samoja laitteita, antaa personal trainer sinulle uusia liikkeitä. Jotkut saattavat ihmetellä “miksi en kehity vaikka treenaan todella paljon?”. Vastaus voi johtua useista asioista, voit esimerkiksi jopa treenata liikaa, mutta mistä sinä tietäisit, mikä on liikaa?

Personal trainerin tavoitteena ei ole yrittää leveillä sinulle hänen suurella liikepankillaan ja tietämyksellään. Hänen tavoitteena on tuoda sinulle myös eri näkemyksiä ja saada sinua kokeilemaan eri asioita. Asioita, jotka tukevat sinua ja sinun tavoitteitasi. Parastahan tässä on myös kykysi hyödyntää näitä erilaisia liikkeitä myös jatkossa, jopa silloin kun et hyödynnä Personal traineriä. 

 

Kaunista puhetta, mutta mitä?

Kuka tahansa voi hankkia henkilökohtaista valmennusta. Tampereella Personal Trainereita on satoja. Sinulla ei tarvitse olla vuoden salikokemusta, jotta voit hankkia itsellesi Personal Trainerin. Mitä todennäköisemmin saat kolmessa kuukaudessa Personal Trainerin kanssa samat tulokset, kuin mitä saisit vuodessa yksin. Personal Trainerin kanssa tehdään aina suunnitelma sinua varten. Pakasta saatetaan vetää tuttuja hyviä liikkeitä, mutta niitä ei valita summamutikassa. 

Personal Trainer tekee töitä sinua auttaakseen, mutta loppujen lopukset tulokset ja työt teet sinä. Sinä viet asioita eteenpäin. Sinä teet muutoksen elämääsi. 

Jos kiinnostuit niin käy katsomassa Personal Trainer sivustomme: gogo.fi/personal-trainer

Tehdäänkö yhdessä tuloksia?

Kirjoittajana: Tatu Levänen, Fysioterapeutti ja PT

Takaisin