Les Mills – huipputunteja Uudesta-Seelannista Tampereelle

Les Mills, uusi ohjelma, jatkokoulutukset, miksaus… Ohjaajat viljelevät ryhmäliikuntatunneillaan monesti sanoja, joiden merkitystä etenkään aloitteleva liikkuja ei heti ymmärrä. Tässä päivityksessä luodaan nopea katsaus siihen, mitä Les Mills -tunnit tarkoittavat ja miten ohjaajia koulutetaan.

Les Mills on ryhmäliikuntatunteja tuottava yritys Uudesta-Seelannista. Liikunnan ammattilaiset suunnittelevat tunneista tehokkaita, turvallisia ja hauskoja. Les Mills -tuntien suosio on huimaa ympäri maailmaa: miljoonat ihmiset yli 80 maassa harjoittelevat saman musiikin tahdissa samoja liikkeitä kuin me GoGolla! Käy siis ihmeessä myös matkoilla kokeilemassa eksoottista versiota tutusta tunnista!

Liikuntakeskus GoGolla on ainoana Tampereella kaikki kymmenen Les Mills -lajia: BODYPUMP™, BODYSTEP™, BODYBALANCE™, BODYCOMBAT™, BODYJAM™, BODYATTACK™, BODYVIVE™, RPM™, CXWORX™ ja SH’BAM™. Näille tunneille mennessäsi tiedät aina, mitä saat: jokaisen ohjaajan tunti on musiikiltaan ja koreografialtaan samanlainen. Neljästi vuodessa ohjaajat käyvät jatkokoulutuksissa verestämässä taitojaan, minkä jälkeen ohjelmat, eli musiikki ja koreografa, vaihtuvat sitä mukaa, kun ohjaajat ne omaksuvat. Neljä kertaa vuodessa näet siis GoGolla mietteliään näköisiä ohjaajia, jotka lukevat koreografiavihkojaan ja toivovat, etteivät mokaa ainakaan kauheasti ensimmäistä kertaa uutta ohjelmaa ohjatessaan. Tunnin kulku, esimerkiksi sykehuiput ja lihaskuntojärjestys, ja suurin osa liikkeistä pysyvät kuitenkin aina samana, joten esimerkiksi BODYPUMP-tunnille mennessäsi treenaat joka kerta samassa järjestyksessä samat lihasryhmät. Samaa ohjelmaa pääset treenaamaan vähintään kahdeksan viikon ajan, joten omaa kehittymistä on helppo seurata.

Kun uusi ohjelma on pyörinyt kahdeksan viikkoa, on ohjaajilla mahdollisuus miksata, eli vaihtaa osa tai kaikki kappaleista vanhojen ohjelmien kappaleisiin. Myös miksatuilla tunneilla kappaleiden järjestys on aina sama, joten tunnin kuormittavuuskin pysyy suunnilleen samana. Toiset ohjaajat tykkäävät miksata ohjelmia ja toiset eivät – samoin kuin toiset liikkujat haluavat miksatulle tunnille, kun taas toiset eivät. Onneksi lukkarissa on mistä valita!

Ohjaajien koulutus

Ennen kuin ohjaaja saa alkaa ohjata uutta lajia, on hänen käytävä viikonlopun mittainen peruskoulutus. Tätä ennen ohjaaja on yleensä itse osallistunut tunnille useasti, toisinaan jopa vuosien ajan, joten nollasta ei oppiminen ala. Koulutus varmistaa, että jokainen ohjaaja on aloittaessaan tarpeeksi hyvä toimiakseen roolimallina: ohjaajan on kyettävä oppimaan koreografia ja lajin vaatima tekniikka. Tämän lisäksi varmistetaan, että ohjaaja osaa antaa selkeät ja ennakoidut ohjeet, jotta uudetkin liikkujat pysyvät hänen tunnillaan mukana. Vaikka hyvän ohjaajan laatukriteerit ovat Les Mills -tunneilla samat, ovat ohjaajat onneksi myös persoonia, joten samasta ohjelmasta huolimatta jokainen tunti on erilainen.

Peruskoulutuksen läpäistyään ohjaajan on kolmen kuukauden kuluessa kuvattava kokonainen tuntinsa, joka vielä arvioidaan, ennen kuin ohjaaja saa lisenssin eli on virallisesti arvioitu päteväksi. Älkää siis liikkujat pelästykö, jos huomaatte videokameran tunnilla: sen tarkoitus on kaiken aikaa kuvata ohjaajaa ja varmistaa, että saatte jatkossakin laadukasta ohjausta mille tahansa Les Mills -tunnille osallistuessanne!

Uudet ohjelmat ovat juuri vaihtuneet GoGolla, käy tutustumassa myös uusiin lajeihin! Tässä blogissa esittelemme myöhemmin kaikki Les Mills -lajit, joten seuraile päivityksiämme.
_______________________________________________________________
Mitä mieltä olet Les Mills -tunneista? Mikä laji on suosikkisi ja miksi? Entä odotatko aina miksauksia vai tykkäisitkö treenata samaa ohjelmaa koko kolme kuukautta? Kommentoi!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.