Nam! Kesän värikkäät herkut tekevät hyvää keholle ja mielelle

 

Aurinko ja lämpö kasvattavat kesällä kotimaisista marjoista, hedelmistä ja vihanneksista herkullisia, terveellisiä ja helppoja kesäherkkuja. Kerää päivän tai viikon ruokaympyrääsi värisuora näistä herkuista!

Mansikka
Mansikkaa odotetaan hartaasti, ja ensimmäisten suomalaisten mansikoiden maku yleensä palkitseekin odotuksen. Mansikka on myös terveellinen herkku: kahdesta desistä mansikoita saat täyteen päivän C-vitamiinitarpeen. Tämän lisäksi sadassa grammassa mansikkaa on 2,4 g kuitua, mutta vain noin 45 kilokaloria. Muista myös pakastaa mansikkaa, jotta voit nauttia siitä myös talvella!

Herne
Mansikan vieressä nököttää toritiskillä herne odottamassa ottajaansa. Herneen energiasta (70 kcal / 100g) jopa 30 % tulee proteiinista  (5 g / 100 g). Tämän lisäksi herneessä on paljon C- ja B-vitamiinia.

Porkkana
Porkkana sopii uusien perunoiden viereen kesälautaselle. Porkkana antaa sekä makua että väriä ja on terveellinen ja ravitseva lisäke. Porkkanassa on paljon A-vitamiinia ja sadassa grammassa 2,5 g kuitua ja vain 33 kilokaloria.

Ruukkusalaatti
Jos et jaksa kasvattaa salaattia itse siemenestä alkaen, osta kotimaista salaattia ruukussa. Salaatti jatkaa kasvamistaan, kun sujautat ruukun ympärille hieman multaa, ja muistat kastella lähes päivittäin. Salaatti on kevyt ja terveellinen kesäherkku, joka sopii leivän päälle ja lisäkkeeksi, ja sisältää paljon vettä.

Mustikka
Mustikka-aika lähestyy! Tässä suomalaisten metsien aarteessa on muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja ja paljon flavonoideja, joilla on todettu olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Mustikkaa on käytetty myös parantamaan hämäränäköä ja sen lehtiä hoitamaan ummetusta. Lisäksi sen syömisen on todettu vähentävän useiden vakavien sairauksien riskiä. Mustikassa on myös todella vähän kaloreita – ellet sitten nauti sitä osana kesäistä mustikkapiirakkaa…

Kesäkurpitsa
Myös kesäkurpitsa sisältää energiapitoisuuteensa nähden hyvän määrän vitamiineja ja kivennäisaineita. Kesäkurpitsaa pidetään lisäksi hyvänä kuona-aineiden poistajana ja suoliston seinämien ja ruoansulatuksen parantajana.

Omena
Omena päivässä pitää lääkärin loitolla -sanonta ei ole täysin tuulesta temmattu. Omenassa on paljon flavonoideja, joilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Omena sopii myös liikkujien ja painoaan tarkkailevien ruokavalioon: se sisältää paljon vettä ja myös jonkin verran kylläisyyden tunnetta lisäävää kuitua, minkä lisäksi omena pysyy treenikassissa paremmassa kunnossa kuin treenieväskaverinsa banaani. Kotimaiset omenat kannattaaa syödä pesun jälkeen kuorineen, sillä kuoressa on suurin osa omenan hyvistä ainesosista.

Muista valita lautasellesi myös seuraavia kotimaisia terveysherkkuja: puolukka, lakka, kurkku, tomaatti, yrtit, kaali… Mikä on oma suosikkisi?

Lähteet:
Ravintoaineista tietoa löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Finelin sivuilta: http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi
Lisätietoa kasviksista, niiden käytöstä ja terveydestä: http://www.kasvikset.fi

Kasvisten vaikutuksesta terveyteen voit lukea lisää esimerkiksi täältä.

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.