Janeten vinkit: 4 yksinkertaista porrasta terveelliseen ruokavalioon

Terveellisesti syöminen ei ole rakettitiedettä, vaikka se nykyään sellaiselta saattaakin vaikuttaa. Terveelliseen syömiseen on 4 yksinkertaista porrasta:
1) Säännöllisyys. Kehon sokeritasapainon takia on tärkeää syödä 3-4 tunnin välein 4-6 ateriaa päivittäin. Tällä tavoin ilta-ahmiminenkaan ei ole enää ongelma. Saat päivän aikana tasaisesti energiaa töihin sekä treeneihin, kotihommiin ja lasten hoitamiseen.
2) Monipuolisuus: kun on saanut säännöllisyyden kuntoon, on hyvä alkaa miettimään, saako jokaisella aterialla monipuolisesti eri energiaravintoaineita eli hiilihydraatteja, proteiineja sekä rasvoja. Ja nämä tulisi saada hyvistä lähteistä, kuten hiilihydraatit kuitupitoisista viljatuotteista, sillä kuidun terveysvaikutukset ovat TÄYSIN kiistattomia. Se edistää vatsan toimintaa sekä suojaa suolistosyöviltä. Kuitua tulisikin syödä päivässä vähintään 25-35g. Muita hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat kasvikset, hedelmät ja marjat. Proteiinit puolestaan tulisi saada kalasta, vaaleasta lihasta, kananmunasta sekä maitotuotteista. Hyviä rasvan lähteitä taas ovat rypsiöljy, oliiviöljy, pähkinät ja siemenet. Eikä ruokavaliosta tietenkään saa unohtaa runsaita salaatteja! Monipuolisella syömisellä huolehdit myös kaikkien vitamiinien sekä kivennäisaineiden saannin, eikä silloin ole tarvetta erillisille vitamiinilisille. Ainoa perusteltu vitamiinilisä meille suomalaisille vähäisen auringon takia on D-vitamiini. Tietenkin poikkeuksena on joitain erityisruokavalioita noudattavat henkilöt, jotka eivät saa ruuasta tarvittavia suojaravintoaineita.
3) Määrä, oli kyseessä sitten painonpudotus tai -hallinta, lihasten kasvu tai muokkaus, on määrä tärkeässä roolissa. On luonnollista, kun haluaa esimerkiksi pudottaa painoa, että tulisi syödä alle oman kulutuksensa. Eikö? Ja muutenkin jos painonhallinta on kyseessä, kannattaa ruokavaliossa kasvattaa kasvisten ja juuresten sekä marjojen ja hedelmien määrää, vähentäen samalla raskaampien hiilihydraattien määrää. Mutta on silti tärkeää syödä tarpeeksi kulutukseen nähden, sillä keho ei toimi säästöliekillä ja liian niukalla ruokavaliolla, jossa kaloreita on vain 1 400.
4) Laatu. Kuten aikaisemmin ehdinkin jo mainita, on erittäin tärkeää miettiä, MISTÄ ravinto-aineet saa. Eli suosia niitä hyviä lähteitä ja vältellä piilosokeria, piilosuolaa sekä piilorasvaa. Prosessoidussa lihassa on esimerkiksi piilosuolaa sekä kovaa rasvaa. Monissa maustetuissa rahkoissa taas piilosokeria. Mikäli käytät leivän päällä levitettä, kannattaa kaupasta valita kasviöljypohjainen levite, joka sisältää yli 60 % rasvaa, ja salaatinkastikkeeksi kannattaa aina valita öljypohjainen kastike. Juustoissakin suosittelen valitsemaan kevyemmän vaihtoehdon, sillä juustossa oleva rasva on juurikin sitä huonoa kovaa rasvaa, jota emme kehoomme halua.
Kuten huomaatte, terveellisesti syöminen ei ole rakettitiedettä ja jo pienillä valinnoilla pystyy vaikuttamaan omaan syömiseen. Esimerkiksi valkoiset jauhot sekä valkoinen sokeri tai alkoholi eivät ole millään tavalla tarpeellisia ihsmiskeholle, joten jo niiden pois jättämisellä päivittäisestä ruokavaliosta on suuri merkitys hyvinvointiin! Ei tarvitse pilkkua viilata, riittää kun miettii päivittäin valintojaan ja tekee asiat riittävän hyvin.
Janette
 
*Kaikki tässä tekstissä jakamani asiat perustuvat tutkittuun tietoon, minkä opin Trainer4You-opinnoillani

Takaisin