HIIT-tunnit sopivat kaikille

Moro! Mun nimi on Anni ja yksi ohjaamistani Les Mills -lajeista on LESMILLSSPRINT (=30min HIIT eli HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING, joka tehdään spinning-pyöriä käyttäen). Halusin alkaa ohjaamaan tätä lajia, koska se oli niin erilainen kuin aiemmat lajini tuolloin. Ajattelin, että pääsisin näyttämään itsestäni uusia ja erilaisia puolia ohjaajana tämän lajin parissa. Ja tämä oli oikea päätös! Haastattelin muutamia jäseniä HIIT ja Sprint-kokemuksista. Seuraavassa mahtavia tekstejä ihanilta asiakkailta! Lukekaa ja tulkaa rohkeasti testaamaan.

HIIT -kokemuksia

  • Miten päädyit/ löysit HIIT tai sprint-tunnille?
  • Oletko huomannut jotain hyötyjä/eroja, kun olet alkanut käymään Sprintissa/muissa HIIT-treeneissä?
  • Kelle/keille suosittelisit tuntia?

Kirsi, 35 vuotta:
Liityin GoGo:n jäseneksi vajaa vuosi sitten. Tuolloin olin huonokuntoinen ja ylipainoinen sohvaperuna. Hyvän alun saadakseni aloitin personal trainerin ohjauksessa tammikuussa. Ohjaus kesti kuusi kuukautta ja painoa putosi n. 9 kg. Mutta vieläkin tärkeämpää itselleni on se, että liikunta ei enää ole vastenmielistä, vaan jotain mitä tykkään tehdä!
Ensimmäinen HIIT-tuntini oli Hermian lauantain Sprint tämän vuoden helmikuussa. Sinne päädyin personal trainerini Sannan ohjaamana. Noin kuukauden päästä aloin samasta syystä käydä myös keskiviikkoaamun Tabata-tunneilla. Vaikka tunnit ovat rankkoja, jotain niiden vetovoimasta kertoo että olen edelleenkin jatkanut tunneilla käyntiä (omasta tahdosta) vaihdellen 1-2 kertaa viikossa.
HIIT kannattaa mielestäni jo pelkästään sen tuoman “voittajafiiliksen” takia. Itselläni esim. maksimaalinen hapenottokyky (testattu) parantui jo muutamassa kuukaudessa huimasti. Samoin aineenvaihdunta on mielestäni tehostunut. Nämä siis uskoakseni HIITin ansiota, ainakin osittain.
Varsinkin Sprint on mielestäni hyvä ja turvallinen tapa päästä maksimisykkeisiin. Se sopiikin lähes kaikille – ei haittaa vaikka on ylipainoa tai “rintavarustusta”, mitkä omalla kohdallani hankaloittavat esim. juoksemista ja hyppelemistä. Myöskään salilla kipeytyneet lihakset ei sprintissä paljon tahtia hidasta. Tabata on vaihtelevuudessaan haastavampi, mutta sitäkin kannattaa kokeilla, sillä ohjaaja antaa tarvittaessa vaihtoehtoja liikkeiden suorittamiseen. Molemmissa motivoivat ohjaajat ja treenin jälkeinen fiilis saavat kyllä synkemmänkin päivän pelastettua!

Pauliina 41 vuotta:
Ennen spinnigtuntia oli kerran sprint tunti, jossa ohjaajia opetettiin. Olin ihan fiiliksissä ja ajattelin, että Jess, toi on niin kamalaa, että sen on pakko olla ihanaa! Ekan tunnin jälkeen, oli ihan kuollut mutta koukkuunhan siihen jäi. Kestävyys on kasvanut. Selluliittia on vähemmän ja mieliala nousee! Itse en pysty juoksemaan, joten tässä on loistava tapa saada hiki kunnolla pintaan. Suosittelen kaikille!
pauliina_gogo_hiit

 

 

 

 

Marko 47 vuotta:
Päätyminen Sprinttiin on tapahtunut monen mutkan kautta. Olen käynyt salilla jo pitkään ihan peruslihashuollon ja oman hyvinvoinnin takia. Ryhmäliikuntatunneista on tullut vuosien varrella käytyä spinningin lisäksi bodypumpissa, crossingissa ja kuntonyrkkeilyssä. Viime aikoina olen erityisesti pitänyt spinningtunti-yhdistelmästä, jossa ensin on puolen tunnin perustunti (tai energiaspinning sen virallinen nimi taitaa olla) ja sen jälkeen on sprint-.tunti.
Ensimmäinen tunti käy hyvästä lämmittelystä ja sen jälkeen kropasta tuntuu saavan enemmän irti kuin pelkässä sprintissä. Paras fiilis ei kieltämättä ole heti tunnin jälkeen, mutta hyvä olo hiipii kroppaan vähitellen treeninjälkeisten tuntien aikana.
Spinningistä pidän siksi, että se on laji, joka ei rasita esimerkiksi polvia eikä muitakaan jäseniä, sillä pyörän selässä ei tule tehtyä äkkinäisiä liikkeitä.
Päädyin ensimmäiselle sprint-tunnille vahingossa, kun en ollut huomannut lukujärjestyksen muuttumista reilu vuosi sitten. Tuo on ollut kuntoiluni kannalta yksi parhaista vahingoista. Suosittelen tuntia ihan kaikille. Kokeilla ainakin kannattaa. Mitään siinä ei häviä. Tuntiin liittyvät sanat sprint ja HIIT olivat ainakin kohdallani sellaisia, jotka johtivat sellaiseen mielikuvaan, että tämä ei ole ainakaan keski-ikäisen miehen juttu. Olin kuitenkin väärässä. Sprint-tunti kuluttaa paljon energiaa, joten se on hyvää painonhallintaa. Lisäksi olen huomannut oman työpaikkani sählytunnilla, että jaksan juosta enemmän kuin ennen.
marko_gogo_hiit

HIIT-tunnin hyötyjä

Maarit, 53 vuotta:
Olen jo pitkään ollut urheilullinen ja käynyt kuntosalilla. Mutta kun 50 vuotta alkoi lähestyä, huomasin hormonimuutosten aiheuttaman aineenvaihdunnan hidastumisen itsessäni: alkoi turvottaa ja paino lähti nousuun, vaikka olisin tehnyt mitä. Oli tosi kurja olo kropassa.Turvottelun sain kuriin vaihtamalla syömisiäni, mutta painoni vain nousi vaikken syönyt enempää. Lopulta en halunnut mennä enää vaa’alle. Olkoon sitten paino mitä on
Tyttäreni liittyi Gogo:lle alkuvuodesta miehensä kanssa ja alkoi houkutella minuakin kuntosalin vaihtoon. Olihan Gogo Hermia lähempänäkin uutta asuntoamme. Huomasin, että Gogossa on HIIT-treenejä. Hienoa! Olin lukenut HIIT treenistä erään tutkimuksen, että sen on todettu (2 kertaa viikossa 30 min harjoituksena) normalisoivan diabeteksen esiastetta sairastavilla aineenvaihdunnan jo neljässä viikossa. Mietin, että voisiko se toimia myös vaihdevuosiin liittyvässä aineenvaihdunnan muutoksessa. Päätin kokeilla aluksi Sprintiä, sillä olen aina tykkännyt pyöräilytunneista.
Ensimmäinen tunti oli kyllä haastava :D:D:DPitkästä aikaa pääsin lähelle maksimisykettäni useita kertoja puolen tunnin harjoituksen aikana. Jäin kuitenkin positiivisesti koukkuun heti ekasta tunnista: pakko päästä tänne ensi viikollakin! Vaikka puolen tunnin jälkeen usein olen siinä kunnossa, että vesipullon unohtaminen saliin ei ihme, hyvä kun löytää ulos Nykyisin käyn 2-3 kertaa viikossa 30 min HIIT-treenissä. 1-2 kertaa viikossa spirintissä ja kerran viikossa grit strenghtissä. Sprint on kyllä suosikkini, sillä missään muussa treenissä en saa itseäni niin haastettua kuin siinä.
No miten kävi aineenvaihdunnan? Nykyisin syön enemmän ja paino on laskenut maaliskuusta 9 kg! Tuntuu hienolta! Ja 700 m juoksu bussipysäkille aamuisin onnistuu nykyisin vauhdilla hengästymättä 😀 Kannattaa tulla kokeilemaan ja eikä lannistua HIIT-tunnin haastavuudesta: aineenvaihduntasi lähtee liikkeelle ja kunto kohenee!
maarit_gogo_hiit

 

 

 

 

Sanna, 40 vuotta:
Sprintissä aloin käydä muistaakseni heti ensimmäisistä kerroista lähtien, kun tuli Gogolle. HIIT tunneista olin käynyt aiemmin lähinnä Tabatassa ja satunnaisesti Grit tunneilla. Sprint oli hyvää vaihtelua tavalliselle Spinning-tunnille, koska saa koko puolituntisen pyöräillä täysillä. Lisäksi on kiva kun tunti on vain 30 min, voi yhdistellä omaa treeniä ennen tai jälkeen tunnin.
Hyödyistä ehkä kestävyys ja voima ovat lisääntyneet, lisäksi haastaa itseään paremmin kun tietää että intervallitreenit ovat lyhyitä ja tehokkaita. Ylämäki- ja porrasjuoksu sujuu ehkä vähän paremmin kuin aiemmin. Sopii varmasti kaikille joiden mielestä on kiva haastaa itseään ja treenata maksimisykkeellä. Lisäksi tässä tunnissa on parasta se, että ei ole punnerruksia, kuten lähes kaikilla muilla tunneilla. Itse en niitä viitsisi millään tehdä.

Takaisin