Liikunnan merkitys terveenä pysymiseen

Liikunta ja liikkuminen vaikuttavat suoraan terveyteen ja fyysiseen kuntoon sitä edistävästi. Tämä on selvää, eikä liikkumisen terveysvaikutuksia näin ollen tarvitse lähteä isommin avaamaan. Tätä tärkeämpää onkin pohtia, mitä voidaan ennaltaehkäistä liikunnan avulla sekä mitkä ovat liikkumisen tai päinavastoin liikkumattomuuden vaikutukset psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiimme.

Voihan korona!

2020 alkuvuodesta alkanut koronapandemia pakotti ihmiset keksimään uusia tapoja tehdä töitä, liikkua ja sosialisoitua. Koska iso osa työskentelevistä ihmisistä joutui linnoittautumaan työpäivien ajaksi kotiinsa sekä työkaverien näkeminen livenä rajoitettiin tilanteen vuoksi, vaikutti tämä suoraan myös muihin elämän osa-alueisiin. Ulkonaliikkumista rajoitettiin niin, ettei sisälle päässyt enää tuttuja näkemään julkisilla paikoilla tai sisällä liikkumaan ja harjoittelemaan tuttuun tapaan. Ei yksin eikä yhdessä.

Jos aiemmin tykkäsit käydä vapaasti treenaamassa kuntosalilla ystävien kanssa, homma vaikeutui. Jos kävit liikkumisen paineen takia kuntosalilla, homma vaikeutui. Saatoit jopa tuntea helpotusta siitä, että nyt saa hyvällä omallatunnolla jäädä kotiin lepäilemään (liikkumattomuuteen lisää myöhemmin tekstissä). Erityisesti psyykkinen kuormittuneisuus on kasvanut toisen korona-aallon mukana Suomessa. Sosiaalisten suhteiden tuomat positiiviset paineet ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat olleet tiukalla. Psyykkinen kuormitus ja paine siitä, etten näe ystäviäni ja joudun selviytymään kotona yksin.

Tärkeintä liikkumisessa on hyvänolontunne

Liikkuminen ja liikunnan tuoma hyvänolontunne ovat terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Liikkumisen ja ylipäätään yleisesti terveenä pysymisen merkitys on monimuotoutunut ja korostunut viimeisen puolentoista vuoden aikana. Mitä terveempi olet, sitä enemmän sinulla on niin sanotusti “arpalipukkeita” pysyä terveenä ja välttää turhat sairastumiset tai tässä tilanteessa erityisesti COVID19 -koronaviruksen.

Pandemian pitkittyessä ehtivät kotona olemisen ja erityisesti sisäisen motivaation puutteen tai määrän vaikutukset näkyä ihmisten elämisessä ja kehoissa (mm. liikuntavelka). On hienoa, että rajoituksia noudatetaan ja pidetään järki päässä tartuntojen minimoimiseksi, mutta samalla unohdetaan ansat joihin saatetaan pudota ilman ulkopuolista painetta.

Uskallatko olla liikkumatta?

Päihteiden, kuten alkoholin ja tupakan vaikutukset elimistöön nähdään melko välittömästi, joten niitä käytetään yleensä kohtuudella ja harkiten. Päihde jonka moni on varmasti kohdannut viimeistään pandemian aikana, on liikkumattomuus. Onhan se houkuttelevaa, kun voit aloittaa ja lopettaa työpäivän kotisohvalta ja siirtyä suoratoistopalveluiden maailmaan ja tilata ruokaa kotiovelle lemppariraflasta. Vertaan tässä tekstissä tällaista toimintaa päihteeksi, jonka vaikutukset näkyvät vasta pidemmällä tähtäimellä mutta jotka varmasti tiedostetaan joka päivä. Kun vaikutukset alkavat näkymään, voit olla varma että olet altistunut monelle muulle sairaudelle kuin ilmateitse leviävälle virukselle. Näitä sairauksia et nimittäin välttämättä torju kotisohvalta käsin. Erityisesti riski sairastua hengitys -ja verenkiertoelimistön sairauksiin, lihavuuteen ja ylipainoon sekä tyypin 2 diabetekseen kasvavat liikkumattomuuden myötä. Tätä kautta myös terveydenhuoltokustannukset kasvavat kun liikkumattomuuspäihteen käytön laukaisemat pitkäaikaissairaudet lisääntyvät. Liikkumattomuutta voidaan melkeinpä nimittää hiljaiseksi pandemiaksi, joka on jo pidempään verottanut ihmiskuntaa, ja nyt päällä oleva viruspandemia ”boostaa” sitä.

Koronapademiaan tämä aihe sitoutuu siten, että nyt saa oikein valtion suosittamana jäädä kotiin. Jos sinulla on ollut tapana käydä lenkillä tai treenata muutenkin kotona, suositus ei varmaankaan liikkumiseesi paljoa ainakaan vähentävästi vaikuta. Tai jos sinulla ylipäätään on korkea motivaatio liikkua. If there’s a will, there’s a way.

liikuntasuosistus_ukk

 

Mitä sitten käy heille, joilla ei sisäistä motivaatiota liikkumiseen ole? Suomessa ja maailmalla alettiin jo keväällä 2020 kehitellä ratkaisuja liikkumiseen kotona tai muualla turvallisesti. Esimerkiksi GOGOn virtuaalinen treenikirjasto GOGO Online lanseerattiin juuri tätä tarkoitusta varten. Tuodaan palvelut helposti saataville sekä kannustetaan liikkumaan. Järjestetään livestriimejä, jotta voit kotoa käsin saada liveohjausta ruudun välityksellä. Kynnys harjoitella ja liikkua on laskettu nyt hyvin alas ja tuotu mahdollisimman lähelle liikkujaa, joten torjutaan yhdessä pandemia ja sen sivuvaikutukset!

Tekstin kirjoittaja on fysioterapeutti Konsta Kossi / GOGO & LEAPFYSIO

Mietityttääkö, millaista liikuntaa tarvitset tai mikä olisi mieleen? Etkö tiedä miten jotain tiettyä harjoittelua tulisi käytännössä suorittaa? Onko sinulla jokin liikkumisen estävä vaiva? Ei hätää, GOGON Personal Trainerit ja LEAPFYSION fysioterapeutit ovat juuri sinua varten täällä. Ammattilaiset ohjaamassa sinua oikeaan suuntaan turvallisesti ja tehokkaasti.

konstan_kossi_gogo

Takaisin