Juoksun harrastus talvella

PT Selina kertoo juoksu- ja kestävyyslajien harrastamisesta talvella

Miksi kannattaa juosta myös talvella muiden vuodenaikojen lisäksi?

Mitä ottaa huomioon talviharjoittelussa? Miten ylläpitää ja parantaa kestävyyskuntoa talviaikaan?

Ensinnäkin juoksu talvella on hyväksi vastustuskyvylle. Verenkierto ja hapenottokyky tehostuvat.

Ulkona, pakkassäässä juostun lenkin jälkeen on voittajafiilis! Kaikkein parhaimmat talvijuoksukokemukset muistuvat mieleen -15 pakkasessa auringon paistaessa, upeissa maisemissa luonnon lähellä ja lenkkitossu veisi vaikka kuinka pitkälle, eikä kylmyydestä tietoakaan kun on pukeutunut hyvin!

Juokseminen ympäri vuoden kannattaa, mikäli tavoitteena on kehittää ja pysyä juoksukunnossa. Sekä jos tavoitteenasi on osallistua juoksutapahtumaan / -tapahtumiin. Kestävyyttä voi kehittää myös esimerkiksi hiihtämällä, joka sopii hyvin juoksun rinnalle ja korvaavaksi treenimuodoksi. Kestävyystreenit voi tehdä kovemmilla pakkasilla myös juoksumatolla, sisäpyörällä, crosstrainerilla, joita meiltä Gogolla löytyy! Tasaisten juoksumattojen lisäksi liikuntakeskuksistamme löytyy kaarrejuoksumatot, jonka päällä vauhdikkaampia juoksuvetoja on mukava tehdä.

Mitä jos ei haluaisi juosta talvisin?

Juoksun määrää ulkona voi vähentää varsinkin kovina pakkasviikkoina, tai siirtää sisätiloihin. Kestävyyteen harjoittamiseen sopivia lajeja ovat aiemmin mainittu hiihto, sekä sisäpyöräily ja ryhmäliikuntatunnit. Kestävyys- ja lihaskuntotunteja löytyy Gogolla laidasta laitaan! Hyviä tunteja hapenottokykyä ja lihaskestävyyttä kehittämään ovat esimerkiksi Bodyattack, The Trip-virtuaalipyöräilytunnit, spinning, bodystep, Grit:it, bodypump, sekä muut lihaskuntotunnit! Eli kestävyyttä ja lihaskuntoa pystyy monella tapaa ylläpitämään ja kehittämään talvisinkin, järkevästi tehtynä!

Lisäksi voimaharjoittelu hyvä pitää mukana pitkin vuotta. Tähän Gogolta löytyy isot tilat, laadukkaat laitteet ja välineistö kuntosalin puolella!

Riittävä ja sopiva pukeutuminen on tärkeää säällä kuin säällä, mutta varsinkin talvisaikaan. Hyvä ohje ulkona pukeutumiseen juostessa on: Pue 10 astetta vähemmän vaatetta kuin ulkona oikeasti on. Esimerkiksi -20 pakkasella pukeudu kuin olisi -10 astetta pakkasta. Keho lämpenee nopeasti, vaikka viluttaisi aluksi. Mutta toisaalta; ei lämmin luita riko!J Eli, aika yksilöllistä. Pukeutumisessa kannattaa ottaa huomioon kova tuuli tai lumisade.

gogon-pt-selina-juoksumatolla
PT Selina treenaa juoksua myös talvisin
Lisäksi kiinnitä näiden toteutumiseen pukeutumisessa:

– Pitkät sukat syksystä kevääseen

– Säärystimet, viimeistään kun pakkaset alkavat

– Vaatekerroksia hengittävistä materiaaleista päällekkäin asteista riippuen, parhaimmillaan kovalla pakkasella esimerkiksi: aluskerros/kerrasto/merinovillakerrasto tai tekninen paita ja housut, fleece/ohut huppari, tuuli-/hiihtohousut sekä talvijuoksutakki tai ohuempi takki.

– Hansikkaat tai lapaset, mikäli palelee helposti sormista.

– Juoksupipo tai–panta

– Tuubihuivi/kauluri, jonka läpi pystyy tarvittaessa hengittämään

– Heijastimet. Yksittäisiä heijastimia, heijastinliivi, otsalamppu ja heijastinkohdat takissa auttavat sinua erottumaan hämärässä!

Mikäli juoksee paljon jäisemmillä alustoilla, kannustan ostamaan ehdottomasti nastalenkkarit! Kannustan joka tapauksessa ostamaan nämä, sillä mustajää yllättää loppusyksystä ja keväällä juoksijoitakin!

Gogolta löytyy ammattitaitoisia Personal trainereita! Personal trainerin hankkiminen on sijoitus itseesi. Pt vie harjoittelusi uudelle tasolle tavoitteesi ja lähtötasosi huomioiden, saavutat helpommin ja varmemmin tavoitteesi sekä haluamasi tulokset! Lisäksi saat motivaatiota ja varmuutta tekemiseesi.

Iloisia juoksu- ja treenihetkiä!

Kirjoittaja on Selina Rintala, GOGO Personal trainer/liikuntaneuvoja/juoksija

Takaisin