Lajiesittely: Sixpack ja ryhtiä CXWORX®-tunnilta

 

Haaveiletko ryhdikkäästä olemuksesta ja kapeasta vatsanseudusta, mahdollisesti jopa himoitusta sixpackistä? Jos vastaat kyllä, kannattaa suunnata Les Millsin 30 minuutin mittaiselle CXWORX®-tunnille, jossa keskivartalon lihakset saavat todellisen tehotreenin. Tässä päivityksessä muun muassa CXWORX- ja BODYSTEP-ohjaaja Eeva Räty kertoo lajista ja näyttää oikean suoritustekniikan muutamaan yleisimpään liikkeeseen. Kuvat suurenevat klikkaamalla.

Minkälainen CXWORX®-tunti on?

CXWORX on toiminnallinen keskivartalotunti, jossa moni lihasryhmä työskentelee samaan aikaan. Tunti kehittää kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita ja auttaa vahvistamaan lihaksia, joita tarvitaan perusarjessa. Tämän lisäksi tunti edistää kehotietoisuutta. Eevan mukaan kaikkein hienointa CXWORXissa on se, että kehittymisen huomaa jo parissa viikossa: aluksi esimerkiksi lankkuliikkeet tuntuvat sietämättömän pitkiltä, mutta jo parin kerran jälkeen liikkeet jaksaa jo helpommin. ”Ja kyllä ne vatsalihakset ovat pulpahtaneet ihan huomaamatta esiin.” Keskivartaloa treenataan GoGolla myös Vatsaselkä- ja Pilates-tunneilla. Vatsaselkä-tunnin liikkeet tehdään yleensä kohdistetusti juuri vatsa- ja selkälihaksiin kun taas CXWORX-tunnilla liikkeet ovat toiminnallisia koko vartalon liikkeitä. Pilateksessa keskivartaloliikkeet tehdään usein rauhalliseen tahtiin ja lähinnä maton päällä.

Jokaisella CXWORX-tunnin kappaleella on oma teemansa. Ensiksi lämmitellään lihakset valmiiksi treeniin. Kakkoskappaleessa keskitytään aina vatsalihaksiin lankkuliikkeitä ja perusrutistuksia tehden. Kolmannessa kappaleessa korostuu tunnin toiminnallisuus, eli moni lihasryhmä työskentelee samaan aikaan. Neljäs kappale keskittyy pakaroihin, viides kylkiin ja vinoihin vatsalihaksiin ja kuudes selkälihaksiin. Tunti on suunniteltu niin, että jo puoli tuntia on riittävä treeni. GoGolla CXWORX-tunnin voi yhdistää esimerkiksi BODYSTEP30 tai Venyttely30-tuntiin, mutta toiselle lihaskuntotunnille ei kannata samana päivänä osallistua. Les Mills suosittelee pitämään ainakin yhden palautuspäivä CXWORX-tuntien välillä.

Kenelle tunti sopii?

CXWORX® sopii niin aloittelijoille kuin kokeneille treenaajille, sillä vaihtoehtoja liikkeille on paljon. Hyppyjä ja askelluskoreografiaa ei tunnilla ole. Ainoastaan viimeisillään raskaana olevien tulee harkita osallistumistaan tunnille, sillä maha voi tulla joissakin liikkeissä tielle eikä kovia vatsarutistuksia kannata enää raskauden loppupuolella tehdä. Tunnilla käytetään välineinä kumista tuubia ja usein myös levypainoa. Cityssä ja Parkissa tuubeissa on valinnanvaraa: Punainen tuubi on kevein ja harmaa seuraavaksi kevein, joten näitä voi käyttää ensimmäisillä kerroilla. Violetti tuubi on keskivahva. Jäykimmät eli rankimmat tuubit ovat musta ja oranssi. Hermiassa kaikki tuubit ovat oransseja, mutta myös näillä voi liikkeen tehdä kevyemmin tai raskaammin.

CXWORX-tunnilla tärkeintä on keskittyä tekemään liikkeet teknisesti oikein. Eeva muistuttaa, ettei haastavamman vaihtoehdon tekemisestä väärällä tekniikalla ole mitään hyötyä. Kannattaa aina aloittaa helpommalla vaihtoehdolla ja siirtyä hiljalleen tekniikan ja lihaskunnon kehittyessä haastavampiin vaihtoehtoihin. Ohjaajalta voit aina kysyä vinkkejä parempaan tekniikkaan ja varmistaa, että teet liikkeet oikein.

Yleensä haaveillaan rantakuntoon pääsemisestä. GoGolaiset haluavat kuitenkin keskivartalonsa kuntoon myös syksyä varten. Tervetuloa vahvistumaan!

Lähde: Les Mills

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.