Lajiesittely: Supermiesten ja -naisten BODYATTACK®

Verta, tuskaa ja kyyneliä? Rankka treeni, josta selvitäkseen tarvitsee olla vähintään maratonkunnossa? Vain harvojen ja valittujen laji? Höpsis! GoGon ryhmäliikuntaohjaaja ja fysioterapeuttiopiskelija Janika Antinmaa nauraa Les Millsin BODYATTACK®-tunnin entiselle maineelle ja toivoo, että kaikki uskaltautuisivat rennoin mielin kokeilemaan tuntia. “Attackin pitäisi olla kivaa ja tunnilla pitäisi nauttia!” BODYATTACK on kuntoon ja ikään katsomatta hyvä treeni kaikille, kunhan muistaa kuunnella itseään ja tehdä treenin omalla tasollaan.

10 kilometrin intervallilenkki

BODYATTACK-tunti vastaa teholtaan kymmenen kilometrin lenkkiä. Tunnin tehokkuus perustuu intervalliliikkumiseen, eli välillä sykettä nostetaan ja välillä sen annetaan laskea. Les Mills lupaa tunnin polttavan paljon kaloreita, muokkaavan vartaloa vahvemmaksi ja kiinteämmäksi, parantavan koordinaatiokykyä ja ketteryyttä ja vahvistavan luita ja lihaksia. Kuulostaa aika hyvältä, eikö totta?

BODYATTACK-tunti koostuu helpoista ja tehokkaista perusliikkeistä, kuten hölkästä ja hypyistä – tästä syystä myös koreografiaa vierastavat miesjäsenemme viihtyvät tunneilla. Ensimmäisten kappaleiden aikana keho lämmitellään treeniin, kolmas kappale valmistaa kovempaan työhön ja neljäs on ensimmäinen sykehuippu. Tämän kuuluu hengästyttää ja väsyttää kunnolla, sillä sykehuippua seuraa punnerruskappale, jonka aikana syke ehtii tasaantua. Punnerrusten jälkeen juoksukappale käynnistää kehon uudelleen liikkuvaan treeniin. Tämän jälkeen ketteryyskappaleessa haetaan urheilulajien liikeratoja ja haastetaan kehoa eri rytmeillä ja suunnilla. Intervallikappaleessa nostetaan ja lasketaan sykettä vuorotellen, ja yhdeksäs kappale on toinen sykehuippu, jonka kuuluu jälleen tuntua erittäin rankalta. Lihaskuntokappaleissa treenataan vielä jalat ja keskivartalo ennen ihania, palauttelevia venyttelyjä.

Tunnilla vaihdellaan tehoja sekä kappaleesta toiseen että jokaisen kappaleen sisällä: välillä otetaan rauhallisesti ja välillä tehdään täysillä. Intervalliharjoittelu parantaa tehokkaasti kuntoa ja hapenottokykyä ja intervallitreenin jälkeisenä päivänä keho kuluttaa paljon energiaa palautuessaan harjoittelusta. Intervalliharjoittelun hyödyt saa irti vain, kun kuuntelee kehoaan ja antaa sen rauhallisissa kappaleissa hetkeksi palautua. Tästä syystä BODYATTACK-tunnilla tarvitaan vaihtoehtoja.

Vaihtoehdoista vauhtia

Mikäli viikonlopun GoGo Run tuntuu utopistiselta ajatukselta, voi BODYATTACK-tunnille tulla harjoittelemaan kohti juoksukuntoa. “BODYATTACK on kymmenen kilometrin lenkki, jonka voi kävellä, hölkätä tai juosta.” Janika kannustaa kaikkia kokeilemaan eri vaihtoehtoja ja koostamaan niistä itselleen parhaan treenin. Voit valita marssin, hölkän tai juoksun ja hypyttömän tai hypyn kanssa suoritettavan liikkeen – ohjaajan tarkoitus on näyttää tarpeeksi eri vaihtoehtoja, jotta löydät itsellesi sopivan suoritustavan. Janika muistuttaa myös, että väärin tai huolimattomasti tehdyt liikkeet altistavat rasitusvammoille, etenkin BODYATTACKin kaltaisessa nopeatempoisessa lajissa. Punnerrukset ja askelkyykkyhypyt ovat hyvä esimerkki liikkeistä, joissa helpotetut vaihtoehdot ovat huomattavasti tehokkaampia kuin väärin tehdyt isommat vaihtoehdot. Punnerruksessa konttausasennossa voi paremmin varmistaa liikkeen ottavan oikeaan lihakseen, ja huolimattomasti hypätty askelkyykky rasittaa vaarallisesti polvea. Oman kunnon kehittymistä on myös helppo seurata vaihtoehtojen avulla: parin viikon harjoittelun jälkeen isommatkin vaihtoehdot voivat tuntua jo helpommalta.

 

Janikan vinkit BODYATTACK-tunnille

  • Käytä rohkeasti vaihtoehtoja!
  • Tehokas marssi on parempi kuin löysä juoksu
  • Hölkässä rullaava askel, tuo kanta aina maahan
  • Kädet voi aina jättää liikkeestä pois liikkeen helpottamiseksi, isot käsiliikkeet taas lisäävät treenin tehoa
  • BODYATTACKin potku (kuva) on oikeastaan jalan nosto: polvi ja nilkka pysyvät suorana

Ole oman elämäsi supermies tai -nainen ja tule BODYATTACK-tunnille tekemään omalla tasollasi viikon kovin treeni!

Lähde ja lisätietoa: Les Mills BODYATTACK®

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.