Selkäklinikka

GoGo Hermian selkäklinikka on ainutlaatuinen laitesarja, joka on tarkoitettu jokaisen käyttöön. GoGo Hermian personal trainer, fysioterapeutti Elina Korjansalo kertoo laitteista ja näyttää oikean suoritustekniikan. Selkäklinikka on David Corezonen konsepti, johon kuuluu viisi eri laitetta. Liikkeet laitesarjalla huoltavat selkää, parantavat syvien vatsalihasten voimaa ja hallintaa ja lisäävät rangan liikkuvuutta ja käynnistävät välilevyjen passiivista aineenvaihduntaa – selkärangalle annetaan toisin sanoen happea. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että selän jäykkyys vähenee ja esimerkiksi vuoteesta ylös nousu helpottuu. Liikesuunnat löytyvät helpommin ja vaikkapa salilla liikkeiden tekeminen tehostuu, koska selkä löytää oikeanlaiset liikeradat.

Jokainen voi käyttää selkäklinikan laitteita huolimatta siitä, onko selässä kiputiloja tai jäykkyyttä vai ei. Selän huoltaminen ja liikkuvuuden lisääminen kuuluvat vammojen ennaltaehkäsyyn. Toisaalta myös silloin, jos selässä on jo jäykkyyttä tai trauma, voi klinikkaa käyttää turvallisesti; lääkärit ovat tutkineet liikkeiden turvallisuuden. Esimerkiksi välilevypotilaalla selkäklinikka ja hapen antaminen rangalle saattaa hetkellisesti helpottaa raajojen puutumisoireita. Elinan mukaan tulokset ovat olleet hyviä: selkäklinikka on parantanut sellaisissakin tilanteissa kun kaikkea on jo kokeiltu hieronnasta akupunktiohoitoihin. ”Jos voisin hankkia kotiin, niin hankkisin!”

Selkäklinikkakaan ei tee ihmeitä. Kuten kaikessa muussakin harjoittelussa säännöllisyys on tärkein edellytys kehittymiselle. Elina suosittelee selkäklinikan käyttöä kahdesti viikossa. Toista liike 10-15 kertaa rauhalliseen tahtiin ja muista rullata selkä joka liikkeessä mahdollisimman hitaasti nikama nikamalta. Työvaiheessa tehosta syvien vatsalihasten käyttöä puhaltamalla ilmaa ulos. Kaikissa laitteissa on vaihtoehtoina helppo, keskivaikea ja vaativa taso. Liike aloitetaan aina helpolta tasolta ja vaativuutta lisätään asteittain liikkuvuuden ja syvien vatsalihasten voiman parantuessa.

1. Vatsateline

Lähtöasennossa hartiat alhaalla ja selkä tuettuna penkkiin. Aloita liike kaularangasta painamalla leuka rintaan. Rullaa selkää rauhassa nikama nikamalta niin pitkälle kuin pystyt. Paluu nikama nikamalta alkuasentoon.

2. Vatsarutistus
Samanlainen liike ja suoritustekniikka kuin vatsatelineessä. Liikkeessä ei pysty käyttämään lonkankoukistajia, sillä alaselkä on tuettu oikeaan asentoon.