Venyy muttei pauku

Hyväkuntoinen lihaksisto antaa ryhtiä ja puhtia arkeen. Lihaksista on hyvä pitää huolta myös venyttelemällä. Venyttelytapoja ja -menetelmiä on monenlaisia. Tärkeämpää kuin jonkin tietyn tavan harjoittaminen on pitkäjänteisyys, eli säännöllinen harjoittelu pitkällä ajanjaksolla. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kuka tahansa voi saada lihaksistaan notkeat ja venyväiset aktiivisella venyttelyllä.

GoGo Hermiasta löytyy ihana venyttelylaite, käy kokeilemassa!

Tutkimukset

Venyttelystä on tehty lukemattomia tieteellisiä tutkimuksia, mutta ihmiskehon luonteesta johtuen tutkimukset ovat rajoittuneita. Lisäksi jokainen laji on erilainen ja toiseen lajiin tarvitaan erilaisia venytyksiä kuin toiseen. Vertaa vaikka balettia ja ammuntaa venyttelyn ja vaadittavan liikelaajuuden osalta. Erilaisuuden ansiosta esimerkiksi ennen liikuntasuoritusta tehtävien venytysten hyödyistä ei varsinaisesti ole tieteellistä näyttöä, vaan joihinkin liikuntasuorituksiin siitä saattaa jopa olla haittaa.  Tieteellistä tutkimusta tärkeämpää venyttelyssä on venyttelijän itsensä tuntemukset. Parhaan hyödyn venyttelystä saa kun venyttely tehdään omana harjoituksenaan. Lihakset on helpompi saada notkeiksi kuin nivelet ja jänteet. Niiden notkistaminen vie huomattavasti kauemmin.

Ennen liikuntasuoritusta

Ennen harjoitusta tehtävillä venytyksillä pyritään ennaltaehkäisemään revähdyksiä ja lisäämään lihaksien verenkiertoa, jotta lihas on valmis ottamaan vastaan harjoituksen rasitukset. Valmistavien venytysten kestoksi riittää noin 5-10 sekuntia. Lyhyen venytyksen voi toistaa niille lihaksille, joita harjoitus rasittaa eniten.

Palauttava venyttely

Älä unohda loppuverryttelyä liikuntasuorituksen jälkeen. Vasta verryttelyn jälkeen voit jatkaa venytyksiin. Palauttavassa venyttelyssä rasitetut lihakset pyritään palauttamaan lepopituuteen. Palauttavat venytykset ovat kestoltaan 20-30 sekuntia.

Venyttelyn hyödyt

Lämmittele ennen venyttelyä, ja venyttele välipäivinä tai muutama tunti harjoittelun jälkeen. Venyttelyn aikana ei kuulu tuntea kivun tunnetta lihaksissa, jänteissä tai nivelissä. Tärkeää on myös jatkuvat syvät hengitykset venytyksen aikana. Jos kaipaat lisää liikkuvuutta, venyttelyn tulee olla säännöllistä ja venytysten pituus 30 sekunnista useisiin minuutteihin.

 • Verenkierto paranee
 • Lihasten lepopituus palautuu
 • Liikkuvuus lisääntyy
 • Venyttely rentouttaa
 • Ennaltaehkäisee lihaskireyksiä
 • Vähentää lihaskipuja
 • Poistaa lihaskireydestä aiheutuvia ongelmia
 • Vähentää nivelten, lihasten, ja jänteiden vahingoittumisriskiä
 • Laajentaa liikelaajuutta ja siten voi parantaa suorituskykyä
 • Venyttää myös lihaskalvoja mikä mahdollistaa muun muassa lihasten kasvun

Venyttelytunnit GoGolla:

GoGo City:

 • Ti 19.00 Yläsali 30 min
 • Ke 11.15 Alasali 55 min
 • To 20.15 Alasali 45 min
 • La 13.00 Yläsali 30 min
 • Su 16.45 Alasali BodyBalance Liikkuvuus 30 min

GoGo Park:

 • Ma 15.45 Yläsali 30 min
 • Ke 20.15 Yläsali 45 min
 • To 20.00 Alasali 30 min

GoGo Hermia:

 • Ma 11.45 Sininen sali 30 min
 • To 19.45 Sininen sali 30 min
 • Su 18.30 Sininen sali 55 min

Myös GoGo Yoga-, Pilates-, ja Body Balance-tunneilla on paljon venyttelyä, joten kokeile eri lajeja ja löydä niistä itsellesi mieleinen tapa venytellä ja pitää huolta itsestäsi.

GoGolla järjestetään joka vuosi UKK-instituutin kehittämiä terveyskuntotestejä, joissa testataan muun muassa liikkuvuutta. Seuraa ilmoituksia seuraavista testeistä.

Lähteet: Venyttelyblogi, Maratonkoulu, Punttis.net,

 

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.