Eroon turvotuksesta

Tuntuuko siltä, että loma-aikoina ja viikonloppuisin tulee lihottua useita kiloja, eivätkä vaatteet ja sormukset enää mahdu paikalleen? Todennäköisesti et ole lihonut, vaan turvonnut – eivätkä nämä ole synonyymejä toisilleen. Turvotus tarkoittaa nesteen kerääntymistä kudoksiin, mikä voi johtua esimerkiksi epäsäännöllisestä ja runsaasta syömisestä, suolaisesta ruoasta, herkuttelusta ja alkoholin käytöstä. Turvonneena olo harvoin on mitä hehkein. GoGon blogi keräsi viisi parasta vinkkiä, joilla turvotuksesta pääsee eroon ja sitä pystyy ehkäisemään.

1. Juo

Neste poistaa nestettä. Juo siis runsaasti vettä ja nauti hedelmiä ja vihanneksia. Myös teellä ja kahvilla on nestettä poistava vaikutus.

2. Ruokaile oikein

Syy turvotukseen on usein edellisten päivien ja viikkojen ruokavaliossa: suolainen ruoka sitoo nestettä, ja toisilla myös hiivapitoiset ruoat lisäävät turvotusta tai ilmaa vatsaan. Syö pieniä aterioita säännöllisesti. Vältä suolaisia ruokia, alkoholia ja ylenmääräistä herkuttelua.

3. Liiku

Turvotusta aiheuttaa myös kauan paikoillaan istuminen tai seisominen. Muista istumatyössä taukojumppa, hae vaikka kerran tunnissa lasi vettä ja pyörittele hartioita ja nilkkoja. Säännöllinen pitkäkestoisempi liikunta, kuten jumpat ja saliharjoittelu, on parasta hoitoa turvotukseen.

4. Pidä paino kurissa

Ylipaino lisää turvotuksen riskiä etenkin jaloissa – muiden terveyshaittojen lisäksi. Pidä siis painostasi huolta tai ota tavoitteeksesi laihduttaa, mikäli liikakilot aiheuttavat turvotusta tai muuten tukalaa oloa.

 5. Hyväksy turvotus

Turvotusta tulee ja menee, eikä se ole vaarallista. Hyväksy turvotus osaksi elämää ja hyväksi syysi lähteä liikkumaan.

GoGon blogi toivottaa upeaa uutta vuotta ja liikunnallista mieltä!

Lähteet:

http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Turvotus-l%C3%A4htee-liikkumalla/648/

http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/taltuta-turvotus

http://kiloklubi.fi/artikkelit/Turvotus-ei-ole-lihomista/694/

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.