Spinningin uusi aikakausi alkaa GoGo:ssa 11.1.

GoGo Parkin Spinning-Sali saa kokonaan uuden ilmeen ja täysin uudet Spinning-pyörät meneillään olevan remontin myötä. Spinning-sali kokee täydellisen muodonmuutoksen. Pyörät asetetaan useampaan eri tasoon ja sali saa kokonaan uuden värityksen, uuden lattian ja muiden uusittujen pintojen myötä. Uuden upean salin avajaisia vietetään GoGo Parkissa lauantaina 11.1. klo 9:30 alkaen.

 • Klo 9.30 Punainen nauha katkaistaan ja Spinning-sali avataan! Tule katsomaan!
 • Klo 10.00 Spinning 90min
 • Klo 11.30 Spinning pyöriin tutustumista
 • Klo 12.00 PST -testi (Personal Spinning Threshold, lue lisää PST-testistä tuolta alempaa)
 • Klo 12.30 Spinning 30
Kuva 1

Spinpower-tunnit

Uusien pyörien myötä kaikki GoGo Parkin Spinning-tunnit muuttuvat Spinpower-tunneiksi. Kyseessä ei ole aiemmin ohjelmassa ollut Spinning voima -tunti, vaan Spinpower-tuntien nimi perustuu tehonmittauksella varustetuilla pyörillä poljettaviin Spinning-tunteihin.

Spinpower-tunnit muodostuvat lämmittelystä, harjoitusjaksosta ja palautusjaksosta kuten muutkin Spinning-tunnit. Oleellinen ero muihin Spinning-tunteihin on, että tunnin aikana ohjaajat ohjeistavat säätämään vastusta niin, että pyörässä olevan ajotietokoneen mittaama teho asettuu tietylle tasolle. Tunnin aikana käytettävät tehotasot ovat yksilölliset ja riippuvat polkijan kunnosta. Yksilölliset tehoalueet määritetään PST-testin avulla. Yksilöllisillä tehoalueilla harjoitteleminen tuottaa parhaan mahdollisen hyödyn ja saavutat havaittavia tuloksia nopeasti.

PST testi

PST-testin avulla määritetään jokaisen henkilökohtainen kynnysteho (PST = Personal Spinning Treshold). PST-testin avulla mitattavalla kynnysteholla tarkoitetaan tehoa, jonka testattava henkilö kykenee ylläpitämään anaerobisen kynnyksen alapuolella.

PST-testiin voi osallistua GoGo Parkissa maanantaisin klo 18 sekä keskiviikkoisin klo 19.

PST-testiin on hyvä valmistautua seuraavasti:

 • Nuku vähintään 8 tuntia testiä edeltävänä yönä
 • Nauti runsaasti nestettä testiä edeltävien 24 tunnin aikana
 • Älä tee rakasta harjoitusta testipäivänä tai testiä edeltävänä päivänä
 • Älä suorita testiä mikäli et tunne oloasi terveeksi

PST-testi suoritetaan polkemalla Spinner Blade Ion –pyörällä satulassa istuen tasaisella pyöritysnopeudella ja lisäämällä vastusta 2 minuutin välein. Vastuksen lisäämistä jatketaan niin kauan kunnes testattava henkilö ei enää kykene ylläpitämään tasaista pyöritysnopeutta täyden 2 minuutin jakson ajan. Testattavan henkilön PST on se teho, jolla testattava henkilö kykenee ylläpitämään tasaisen pyöritysnopeuden täyden 2 minuutin jakson ajan.

Testin aikana pyörällä poljetaan tasaisella pyöritysnopeudella koko testin ajan. Onnistuneessa testissä pyöritysnopeus on 75-85 rpm välillä ja pyöritysnopeus pysyy mahdollisimman tasaisena koko testin ajan. Tehoa lisätään 2 minuutin välein 5-30 watin verran. Lisättävän tehon määrä riippuu testattavan henkilön peruskuntotasosta.

PST:n perusteella määräytyy 6 tehoaluetta, jotka ovat:

 • < 60% PST palauttava harjoitteluteho
 • 60-85% PST aerobinen harjoitteluteho
 • 85-105% PST kynnysharjoitteluteho
 • 105-120% PST anaerobinen harjoitteluteho
 • > 120% PST huipputehoharjoittelu
 • maksimiteho (maksimitehoa ei lasketa PST:n perusteella)

Omat tehoalueet on helppo lukea PST-testituloksen perusteella Spinning-salista löytyvän taulukon avulla. Spinning-tuntien aikana on hyvä muistaa omat 60%, 85% ja 105% tehoarvot.

PST-testi suositellaan uusittavaksi 3 kuukauden välein. Testien avulla voit seurata kuntosi kehittymistä helposti ja tulosten kehittyminen antaa hurjasti lisää harjoittelumotivaatiota. Alussa PST-testi voi olla hyvä suorittaa hieman useammin, jotta opit jakamaan voimasi paremmin ja testin tulos tarkentuu.

Spinner Blade Ion -pyörät

GoGo on ensimmäinen eurooppalainen liikuntakeskus, joka ottaa käyttöön täysin uudet Spinner Blade Ion –pyörät, jotka on varustettu tehonmittauksella ja ajotietokoneella.

Perusrakenteeltaan uudet pyörät vastaavat täysin Hermiassa olevia pyöriä. Cityn pyöriin verrattuna erona on ohjaustangon etäisyyssäätö korkeussäädön lisäksi. Pyörien säätö tunnin alussa suoritetaan seuraavassa järjestyksessä: satulan korkeus, ohjaustangon korkeus, satulan etäisyyssäätö ja ohjaustangon etäisyyssäätö.

Kuva 2

Tehonmittaus

Tehonmittauksen avulla Spinning-harjoittelun vaikutuksesta saadaan aivan uuttaa tarkkuutta sykemittaukseen perustuvaan harjoitteluun verrattuna. Syke saattaa vaihdella suuresti eri tekijöiden, kuten levon määrän, vaikutuksesta, mutta tehonmittauksen mittaama teho vastaa aina ajajan tekemää työtä.

Tehonmittaus perustuu vastuksen ja pyöritysnopeuden, eli kadenssin, mittaamiseen. Teho lasketaan näiden kahden mitatun arvon tulona:

Teho = vastus x pyöritysnopeus

Tehoon voidaan vaikuttaa muuttamalla vastusta tai pyöritysnopeutta tai molempia. Tehonmittauksen myötä Spinning-tunnille osallistujan on entistä helpompi  ottaa harjoituksesta kaikki irti.

Ajotietokone

Uudet Spinner Blade Ion –pyörät on varustettu ajotietokoneella, jossa on 4 näkymää. Ensimmäisessä näkymässä esitetään syke, pyöritysnopeus, teho ja ajoaika. Toisessa näkymässä esitetään syke, teho sekä ajettu matka. Kolmannessa näkymässä esitetään syke, pyöritysnopeus, teho ja vauhtipyörän energia. Neljännessä näkymässä esitetään syke, keskimääräinen pyöritysnopeus, keskimääräinen teho ja ajoaika.

Sykemittaus edellyttää ANT+-yhteensopivan sykevyötä tai Polarin 5 kHz sykevyötä. Ohjaajat neuvovat ajotietokoneen käytössä PST-testien sekä tuntien yhteydessä.

Kuva 3

Spinpower-tunnit vs. muut Spinning-tunnit

Millä tavalla uudet Spinpower-tunnit eroavat muista GoGo:n Spinning-tunneista.

Oleellisin ero on, että tuntien aikana me ohjaajat neuvomme säätämään vastuksen tietylle tehoalueelle. Jokaisella on yksilölliset tehoalueet, jotka määräytyvät henkilökohtaisesti PST-testin perusteella.

Voiko tunnille osallistua jos ei ole suorittanut PST-testiä?

Totta kai, tervetuloa mukaan! Tunnille on mahdollista osallistua vaikka ei olisi suorittanut PST-testiä, mutta saat tunnista moninkertaisen ilon ja hyödyn mikäli olet suorittanut PST-testin ja tiedät henkilökohtaiset tehoalueesi.

Kannattaako muilla Spinning-tunneilla enää käydä?

Ehdottomasti! Saat GoGo Cityn ja Hermian Spinning-tunneilta edelleen sen saman hyödyn ja liikunnan ilon kuin aina ennenkin. Voit saada muista Spinning-tunneista aiempaa enemmän irti osallistuttuasi muutamalle Spinpower-tunnille. 

Kuvien lähteet: kuva1, kuva2, kuva3

Kiitos Markus! Mikäli teillä jäi kysyttävää, ottakaa spinning-ohjaajia hihasta kiinni. Sitten vain polkemaan 11.1. alkaen!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.