Kesäkunnon tukipilarit – fitnessmalli kertoo

Hyvä kunto perustuu kolmeen tukipilariin; oikeanlaiseen ravintoon, oikeanlaiseen treeniin ja riittävään lepoon. Kun näitä kolmea asiaa tekee oikeassa suhteessa ja oikeilla menetelmillä, on kesäkunto taattu!

Ravinto

Pureudutaan ensiksi ravintoon, ravinnon kolme tärkeintä kulmakiveä ovat monipuolisuus, määrä ja laatu. Jotta keho saa tarpeeksi tarvitsemiaan vitamiineja, on monipuolisuus tärkeässä roolissa. Eli päivittäin lautaselta tulisi löytyä kasviksia sateenkaaren värein, marjoja, täysjyväviljatuotteita, maitotuotteita, hyviä rasvoja sekä lihaa. Tästä päästäänkin määrään, eli kuinka paljon mitäkin tulisi syödä? Jokaisella aterialla tulisi olla hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Kun haluaa päästä kesäkuntoon, on luonnollisesti syötävä alle oman kulutuksensa, mutta ei kuitenkaan liian paljon alle kulutuksen! Suosittelenkin aina mieluummin lisäämään liikunnan määrää kuin vähentämään ruokaa. Keho ei toimi jos syö aivan liian vähän, ja silloin tuloksiakaan ei varmasti tule. Monet kesäkuntoa tavoittelevat tekevätkin sen virheen, että syödään ihan liian vähän ja viedään keho tilaan jossa se ei enää toimi. Liikkuva ihminen voi syödä paljon, kunhan ruoan laatu on oikeanlainen. Millaista sitten on oikeanlainen ruoka? Esimerkiksi rasvoja on hyviä sekä huonoja. Ja niitä huonojahan me emme halua syödä, vai mitä! Hyviä rasvan lähteitä ovat mm. pähkinät, kylmäpuristettu rypsi- tai oliiviöljy, rasvainen kala kuten lohi sekä avokado. Myös viljatuotteissa tulisi suosia niitä täysjyvävalmisteita; ne laittavat vatsan toimimaan ja pitävät nälkääkin kauemmin! Ja ihan aivan tärkein ruokavalion ohjenuora on säännöllisyys! Eli syökää kolmen-neljän tunnin välein ja juokaa vettä kolmisen litraa päivittäin. Näiden toteutuessa, ei tule herkkuhimoja eivätkä verensokerit pääse  heittelehtimään. Muistetaan myös kohtuus kaikessa, eli välillä saa myös herkutella! 😉

Terveellinen ruoka

Treeni

Oikeanlaisen ruokavalion lisäksi, tulee myös urheilla. Ja suosittelenkin hyödyntämään ruokavalion treenin suhteen niin, että suurimmat hiilihydraatit syödään ennen ja jälkeen treenin, jolloin ne menevät suoraan hyötykäyttöön. Millaista treeniä sitten tulisi tehdä, jotta saa tuloksia? Ensimmäinen vinkkini on, jos liikkuminen ei ole jo osa arkeasi, että lähdet tekemään sitä mikä innostaa! Oli se mitä tahansa: uintia, juoksua, salitreeniä, tanssia tai jotain muuta. Kunhan lähdet sohvalta liikkumaan! Jos taas liikkuminen on jo osa arkeasi ja kaipaat haasteita, voisin suositella seuraavanlaista ohjelmaa. Etenkin, jos tavoitteesi kesää kohti on kiinteytyminen ja rasvanpoltto! Viikottainen treeniohjelma sisältäisi neljä salitreeniä, jotka ovat kestoltaan tunnin, sekä kahdesta neljään aamulenkkiä tasaisella sykkeellä, niin että pystyt puhumaan puuskuttamatta koko lenkin ajan! Näin lihasten muokkaus sekä rasvanpoltto ovat molemmat käynnissä tulevat kuukaudet kesää kohti!

Janette GoGossa

Lepo!

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä tukipilarina on lepo! Asia, jonka moni aloitteleva ja aktiivinenkin urheilija unohtaa tai laiminlyö. Lepo on yhtä tehokas kuin hyvä treeni. Suosittelisinkin jokaiselle vähintään yhtä täysin treenitöntä päivää viikossa, jolloin annatte kehonne vain olla ja kerätä energiaa. Tällaisena lepopäivänä voi esimerkiksi harjoittaa kehonhuoltoa, eli käydä hieronnassa, venytellä tai tehdä liikkuvuusharjoituksia. Kehonhuolto kuuluu tähän levon tukipilariin ja onkin äärimmäisen tärkeää, kun treenataan paljon. Myös riittävä uni ja rauhoittuminen ovat keholle ja mielelle elinehto. Eli aikaisin illalla tietokoneet ja muut laitteet pois, ja rauhoittumaan läheisten kainaloon!

Näiden kolmen tukipilarin avulla kesäkunto on taattu! Lähteenä blogissa käytin oppimiani asioita Personal Trainer- koulutuksessani sekä ”Uusi kuntoilijan käsikirja” –teosta. Tulkaahan vetäisemään hihasta mikäli heräsi kysymyksiä liittyen aiheeseen! Tsemppiä kesäkunnon tavoitteluun!
-JanetteJanetteKiitos Janette!
Valitse sinulle sopiva jäsenyys tästä!

Takaisin