Unohda treenimotivaatio – vaihda rutiiniin

Motivaation tärkeyttä korostetaan paljon ja mediasta löytyy juttuja kuten: ”Näin pidät yllä treenimotivaatiota” tai ”Näin motivoidut salitreenistä”. Innostus, mielenkiinto ja motivaatio ovat tärkeitä asioita, ja saavat meidät ottamaan ensimmäiset askeleet kohti tavoitteita. Jossakin vaiheessa motivaatio kuitenkin lopahtaa ja hyvin alkanut treenijakso tyssää lyhyeen. Liikunnan terveys- ja muut hyödyt tulevat esille kuitenkin vain säännöllisyyden myötä. Jotta liikkumisesta ja hyvinvointisi huolehtimisesta tulee elämäntapa, tarvitset motivaatiotakin enemmän rutiineja.
Säännöllistä liikuntaa harrastavan ihmisen unen laatu on parempaa, mieli on energisempi, henkilö on terveempi ja normaali toimintakyky pysyy yllä. Ja tässä oli vain pieni osa säännöllisen liikkumisen fyysisistä ja psyykkisistä terveyshyödyistä! Jos siis haluat voida hyvin, tiettyjä tapoja ja valintoja on toistettava päivittäin, pidempään kuin muutaman viikon tai kuukauden ajan. Hyvät rutiinit näyttäisivät myös ruokkivan lisää hyviä rutiineja.

Luo hyvää tekevä arkirutiini: Liikkuminen

Liikunnan lisääminen osaksi säännöllisiä arkirutiineja saattaa tuntua haastavalta, varsinkin jos tuntuu siltä, että vuorokauteen muutama lisätunti ei olisi haitaksi. Onnistuaksesi kannattaa tehdä liikunnasta rutiini varaamalla kalenterista aikaa liikkumiselle. Tärkeintä on lyödä lukkoon viikon treenipäivät ja mahdollisesti myös kellonajat, milloin järjestää aikaa liikkumiselle. Priorisoi oma hyvinvointisi riittävän ylös, se on vähintään yhtä tärkeää kuin työvuoro! Ihmisillä on paljon erilaisia arkirutiineja, mitkä toistuvat lähes päivittäin, joten miksei myös liikunta kuuluisi näihin rutiineihin?
Voit pohtia, mitkä ovat itsellesi tärkeimmät motivaationlähteet ja tavoitteet liikkumiselle. Niitä voi olla esimerkiksi parempi jaksaminen arjessa, liikunnasta saatava hyvänolon tunne tai erilaisten vaivojen ehkäisy/hoito. Mieti itsellesi sopiva liikuntamuoto. Oletko enemmän ryhmässä liikkuja vai tykkäätkö liikkua omassa rauhassa? Ryhmässä liikkuminen kannustaa ja innostaa ylittämään itsensä. Voit samalla yhdistää sosiaaliset suhteet ja liikunnan harrastamisen. Rutiini pysyy hyvin yllä, jos kaveri on myös tsemppaamassa liikkumaan.  Kokeile rohkeasti erilaisia lajeja! Liikkumisen monipuolisuus on myös tärkeä muistaa. Kiinnostus liikkumiseen pysyy yllä monipuolisilla treeniohjelmilla.
Muista myös olla armollinen itsellesi. Liian korkeat tavoitteet alkuun vievät liikkumisen kipinää ja asetat vain turhia paineita itsellesi. Voit pikkuhiljaa kasvattaa viikoittaista liikunnan määrää.  On tärkeää myös muistaa, että jokainen ihminen on erilainen ja kaikkia ei tarvitse miellyttää sama liikuntamuoto. Löydä kokeilemalla mukava ja itsellesi tavoitteitasi parhaiten palveleva harrastus.
Ole sinnikäs ja usko itseesi! Säännöllisestä liikunnasta tulee huomaamatta iso osa arkea alkukankeuden jälkeen ja pääset nauttimaan liikunnan tuomasta hyvästä olosta!
Sporttisin terveisin, Emmi
Kirjoittaja on Emmi Lehdes, liikuntaneuvoja ja GOGO Hermian kuntosaliohjaaja

PSST…

Kaipaatko tukea hyvinvointiasi lisäävien rutiinien luomiseen ja ylläpitämiseen? Tutustu GOGO Liikuntakeskuksen kuntosaliohjaajiin ja Personal Trainereihin tarkemmin täällä.

PSST…

Jäsenenä voit suositella GOGOta ystävällesi ja kutsua hänet tutustumaan. Saatat saada uuden treenikaverin! Kutsu ystävä tutustumaan täällä.

Takaisin