Onko proteiinituotteissa järkeä?

Proteiinivalmisteet ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan niin välipaloina kuin treenin yhteydessä nautittavina energianlähteinä tai palauttelevina tuotteina. Tarvitseeko liikkuja kuitenkaan lisäravinteita vai riittääkö tavallinen ruoka? Entä millainen proteiinivälipala sopii parhaiten sinulle? Alla vertailemme erilaisia välipalatuotteita. Valitse paras omaan tarpeeseesi.

Banaani
Ravintosisältö / 100g
Energiaa: 87 kcal
Proteiinia: 1,1 g
Hiilihydraattia: 18,3 g
Rasvaa: 0,4 g

Banaanissa on C- ja B6-vitamiinia sekä magnesiumia. Banaani on hyvä pieni energianlähde, mutta siinä ei ole juuri lainkaan proteiinia, joten palautustuotteeksi kannattaa valita jotain muuta tai yhdistää banaani esimerkiksi rahkan kanssa.

GoGo-patukka 35 g

Ravintosisältö / 100 g
Energiaa: 403 kcal
Proteiinia: 22,72 g
Hiilihydraattia: 46,33 g
Rasvaa: 8,7 g

GoGo-patukka on pieni ja hyvänmakuinen energiapatukka, joka sopii hyvin sekä antamaan pientä lisäenergiaa liikkumiseen että tavallisten patukoiden sijasta herkkuhetkiin.

Gainomax-patukka 60 g

Ravintosisältö / 100g
Energiaa: 370 kcal
Proteiinia: 33 g
Hiilihydraattia: 36 g
Rasvaa: 11 g

Gainomax-patukoita saat kolmessa maussa: appelsiini-suklaa, mustikka ja toffee. Patukka antaa energiaa ja maistuu herkulliselta. Lisäksi proteiinia ja hiilihydraattia on hyvässä suhteessa – vain rasvan määrä voi epäilyttää.

Luxus-patukka 75 g

Ravintosisältö / 100g
Energiaa: 370 kcal
Proteiinia: 42 g
Hiilihydraattia: 35 g
Rasvaa: 8,8 g

Luxus-patukka on nimensä veroinen; suklaakuorrutteen alta purskahtaa pehmeää toffeeta ja patukka muistuttaa jopa enemmän suklaa- kuin proteiinipatukkaa. Proteiinia patukassa on kuitenkin runsaasti – niin kuin toisaalta myös sokeriakin (19 g / 100 g).

Gainomax- ja Recovery&Protein-juomat 250 ml

Ravintosisältö / 100 ml (Gainomax) Energiaa: 100 kcal
Proteiinia: 8 g
Hiilihydraattia: 16 g
Rasvaa: 0,5 g

Maitopohjaiset proteiinijuomat ovat suosittuja hyvän makunsa ja ravintoaineiden nopean imeytymisen ansiosta. Rasvaa juomissa ei ole juuri yhtään, mutta sen sijaan hiilihydraatista yli puolet on sokereita.

Perfect Shake Protein Shake (500 ml)

Ravintosisältö / 100 ml
Energiaa: 58 kcal
Proteiinia: 10 g
Hiilihydraattia: 4 g
Rasvaa: 0,2 g

Reilussa puolen litran pullossa on runsaasti proteiinia ja vain niukalti rasvaa. Isossa pullollisessa  on yhteensä vajaa kolmesataa kaloria ja jopa 50 grammaa proteiinia. Tuhti välipalan kovan treenin jälkeen.

Maitorahka + ananas -välipala 250 g + 140 g

Ravintosisältö / 100g
Energiaa:  60 + 60 kcal
Proteiinia: 10 + 0,4 g
Hiilihydraattia: 4,3 + 15 g
Rasvaa:  0,1 + 0,1 g

Rahka on urheilijoiden suosittu välipala, sillä siinä on runsaasti proteiinia, vain niukasti rasvaa ja lisäksi paljon kalsiumia. Rahka tehdään maidosta, eikä siinä ole samalla tavalla keinotekoisia aineita kuin proteiinituotteissa. Ananas antaa rahkalle makua ja lisähiilihydraattia, ja tämä yhdistelmä onkin hyvä vaihtoehto patukoille ja juomille sekä ennen treeniä että sen jälkeen.

Proteiinituotteiden hyödyistä ollaan eri mieltä: toiset vannovat ehdottomasti niiden nimeen, kun taas toiset karttavat niitä kuin ruttoa. Helsingin Sanomien jutussa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa, ettei tavallinen kuntoilija tarvitse proteiinilisää, vaan tavallinen ruoka riittää täyttämään proteiininkin tarpeen. Professori kertoo kuitenkin heti harjoituksen jälkeen nautitun proteiinin – proteiinituotteen tai esimerkiksi maidon –  edistävän lihaskasvua. Hänen mukaansa tuotteista ei ainakaan ole haittaa. Jokainen saa itse päättää, tarvitseeko ja haluaako käyttää proteiinituotteita. Ne ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun ei ole ehtinyt syömään tai ruokaa ei ole tarjolla heti harjoittelun jälkeen. Patukka päivässä tarkoittaa kuitenkin parisataa ekstrakaloria, joten painontarkkailijoiden tulisi muistaa, että proteiinituote lisää päivän energiansaantia siinä missä normaali ruokakin.

Käytätkö sinä proteiinituotteita ja oletko huomannut niiden tehon? Mikä tuotteista on suosikkisi?

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.