Salietiketti 2.0

 

Salilla ja ryhmäliikuntatunneilla on mukava käydä silloin, kun kaikki pelaavat samoilla säännöillä. Vaikka jokainen kiinnittää huomiota erityisesti itseensä ja omaan treeniinsä, voi salietikettiä noudattamalla tehdä salikäynnistä itselleen ja muille paremman kokemuksen.

Ensimmäinen salietikettimme keräsi suuren kommenttimäärän, joten päivitimme etiketin ja lisäsimme siihen muutaman kultaisen säännön lisää. Kommentoida voit jälleen alle.

Et ole yksin salilla – huomioi siis myös muut

1. Siivoa jälkesi ja hikesi

Salilla hiki saa ja sen kuuluukin lentää! Välitä kuitenkin kanssatreenaajista sen verran, että pyyhit laitteet käytön jälkeen. Ryhmäliikuntatunneilla suojaa jumppamatto ja oma hipiäsi hikipyyhkeellä, jolloin myös seuraavan on mukava käyttää mattoa. Vie myös painot ja muut välineet paikalleen, jotta seuraavakin ne löytää – ja roskat luonnollisesti roskiin. Suihku pysyy miellyttävänä, kun jätät karvanpoisto-operaatiot ja hiusvärjäykset kotiin.

2. Käytä sopivia varusteita

Hyviin treenivarusteisiin on syytä panostaa sekä oman kehityksen että muiden treenaajien vuoksi. Ulkokengät ja -vaatteet kuljettavat hiekkaa ja kuraa kuntosaliin, joten jätä ne pukkariin. Salille tai ryhmäliikuntaan suunnitellut vaatteet ja kengät lisäksi tuntuvat (ja usein näyttävätkin) paljon paremmilta ja tukevat liikkeitä. Ota jumppaan ja kuntosalille mukaan vain tarvitsemasi varusteet. Pukukopit ovat vaatteiden säilytystä varten.

3. Huomioi kanssatreenaajat

Tunnet varmasti suuren osan ihmisistä, jotka käyvät kanssasi samaan aikaan salilla tai ryhmätunneilla. Hiljaisen pälyilyn ja poispäin katselemisen sijaan tervehdi tuttuja ja hymyile uusillekin treenaajille. Kerää voimaa yhteisestä tavoitteestanne: liikutte kohti hyvää oloa ja terveyttä. Ryhmätunneilla voit esimerkiksi hakea maton myös vieruskaverille tai yksinkertaisesti huomioida toisen antamalla tarpeeksi tilaa liikkua. Älä juttele venyttelyn aikana, sillä useimmat haluavat silloin rentoutua ja rauhoittua.

4. Älä varaa laitetta tai painoja

Sarjojen välillä on hyvä nousta laitteesta ja antaa muille mahdollisuus tehdä oma sarjansa palauttelutauolla. Laiteet eivät ole tarkoitettu istuskelu ja lehden tai netin selailua varten – sen voit tehdä vastaanoton penkeillä. Pura levytanko, jos et käytä sitä hetkeen äläkä kerää painoja itsellesi, jos et niitä heti käytä. Ryhmätunneilla ota painoja vain sen verran kuin tarvitset ja tarjoudu lainaamaan painojasi muille, jos ne loppuvat kesken.

5. Saavu ryhmäliikuntatunnille ajoissa ja ole loppuun asti

Tunnin alussa ohjaaja kertoo, mitä tunnilla on luvassa ja ohjeistaa oikeiden välineiden hankkimiseen. Myöhästyjät jäävät tästä infosta paitsi ja myös häiritsevät toisia liikkujia hakemalla välineitä ja kulkemalla toisten mattojen ja lautojen yli. Rymäliikuntatunnit on suuniteltu kokonaisuuksiksi, ja saat niistä eniten irti silloin kun koet tunnin alusta loppuun. Kesken tuntia lähteminen haittaa jälleen muita ja voi latistaa tunnelmaa. Jos joudut pakottavasta syystä lähtemään pois kesken kaiken, ilmoita siitä ohjaajalle.

6. Älä kuljeta välineitä kesken tunnin

Ryhmäliikuntatuntien välineet haetaan tunnin alussa ja viedään pois venyttelyn jälkeen, niitä ei tulisi kuljetella kesken tuntia. Painojen vieminen esimerkiksi venyttelyn aikana on turvallisuusriski, sillä paino voi pudota maassa makaavan päälle. Jos tunnilta on lähdettävä ennen sen loppumista, ilmoita asiasta ohjaajalle, niin tämä vie painot paikalleen.

7. Anna toisillekin mahdollisuus rauhalliseen ympäristöön

Voimakkaat hajusteet ärsyttävät erityisesti allergikkoja. Toisiinsa sekoittuvien ja hien ja lämmön vaikutuksesta aktivoituvien hajujen tulva ei houkuta toisaalta muitakaan. Kuten yksi kommentoijista totesi: “Mieluummin hiki kuin parfyymi.” Salin lisäksi myös pukuhuoneissa ja suihkutiloissa on hyvä antaa toisten rauhassa pesytya ja vaihtaa vaatteet. Esimerkiksi valokuvien ottaminen itsestä ei ole sallittua, jos on vaara, että joku toinen joutuu kuvaan mukaan.

8. Ole rohkea ensimmäisellä kerralla

Jos tulet uudelle ryhmäliikuntatunnille ensimmäistä kertaa, kerro se ohjaajalle ja kysy rohkeasti lisää neuvoa liikkeisiin esimerkiksi tunnin jälkeen. Kun ohjaaja tietää, että ensikertalaisia on, osaa hän paremmin näyttää vaihtoehtoja ja kertoa, mihin tulisi erityisesti kiinnittää huomiota. Salilla pyydä rohkeasti neuvoa henkilökunnalta tai toisilta treenaajilta.

+1: Auta / Jätä rauhaan

Jokainen on joskus ollut ensimmäisen kerran salilla ja jumpassa. Kun näet, että penkin selkänojan säätämisessä on vaikeuksia tai steppilaudasta puuttuu pala, sano siitä ja opasta välineiden oikeaan käyttöön. Toisaalta aina ei tarvitse neuvoa. Kaikki eivät pidä siitä, että ventovieras tulee vinkkaamaan sopivasta painomäärästä tai paremmasta liikkeestä.

Minkä etikettisäännön unohdimme? Entä mikä etikettimoka ärsyttää eniten? Kommentoi alle!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.