Totta vai tarua kuntosaliharjoittelussa?

Olet varmasti kuullut ympärilläsi puhuttavan jonkilaisia ennakkokäsityksiä kuntosaleista ja treenaamisesta. Tuommekin nyt esiin muutaman myytin, joihin on selkeä vastaus. Enää ei tarvitse epäillä ainakaan näiden myyttien totuusperää!

Myytti 1: Kuntosaliharjoittelu kasvattaa liian isot lihakset.

Fakta: Lihasmassan hankinta on tinkimättömän perusvoimaharjoittelun, riittävän ja terveellisen ruokavalion sekä levon ja lihashuollon summa. Pitkät sarjat ja pienet kuormat kehittävät lihaksen kestävyyttä sekä muokkaavat kehoa hillitymmin.

Myytti 2. Kuntosaliharjoittelu ei sovi laihduttajalle.

Fakta: Lihaskudos kuluttaa enemmän kaloreita kuin sama määrä rasvakudosta, joten painoharjoittelu on syytä olla yksi osa laihdutusliikuntaa.

Myytti 3. Kuntosaliharjoittelussa sattuu helposti haavereita.

Fakta: Kuntosaliharjoittelu on yksi turvallisimmista kuntoilumuodoista. Loukkaantumiset salilla johtuvat tavallisesti huolimattomuudesta tai liian suurista harjoituspainoista.

Myytti 4. Rasva palaa paikallisesti harjoitettavan lihasryhmän päältä.

Fakta: Rasva palaa tasaisesti koko kehosta. Pilkotut rasvahapot kulkeutuvat verenkiertoon ja sieltä edelleen muiden kudosten energianlähteeksi.

Myytti 5. Kuntosalilla käyvät vain rautaisessa kunnossa olevat miehet.

Fakta: Kuntosalien käyttäjäkunta koostuu valtaosin tavallisista kuntoilijoista. Bodarit ja fitnessurheilijat ovat marginaaliryhmä, joita salilla suotta vieroksutaan. Aktiiviharrastajat auttavat varmasti mielellään, jos heiltä vain uskaltaa kysyä neuvoa.

Myytti 6. Hyvä kuntosaliohjelma on ikuinen.

Fakta: Keho tottuu säännöllisesti tehtyyn ohjelmaan parissa kolmessa kuukaudessa, jonka jälkeen viimeistään ohjelmaa olisi hyvä muokata.

Myytti 7. Kuntosaliharjoittelu on helppo omaksua ilman ohjausta ja opiskelua.

Fakta: Ennen lihaskuntoharjoittelun aloittamista kannattaa lukea ja ottaa selvää harjoittelun perusteista. Jos haluat Sinulle räätälöidyn harjoitussuunnitelman ravitsemusohjeineen, käänny Personal Trainerin puoleen. GoGossa kannattaa osallistua lukujärjestyksestä löytyvään Kuntosalilaiteopastukseen ja Kuntosaliohjelma 1,2, ja 3:een. Laiteopastuksessa käymme läpi kuntosalilaitteilla tehtävien liikkeiden tekniikkaa. Kuntosaliohjelma 1,2, ja 3:een ilmoittaudututaan ajoissa vastaanottoon, ja niissä harjoitellaan pienryhmissä valmisohjelma, jota kannattaa tehdä pari kuukautta ennen seuraavaan Kuntosaliohjelmaan osallistumista.

Lähde: Tuloksia kuntosaliharjoittelulla. Aalto, R. & Seppänen, L. 2012.

Jäikö jokin myytti painamaan mieltäsi, tai jäikö sinun myyttisi vastaamatta? Voit kommentoida/kysyä asiasta muilta lukijoilta tai lähettää blogille sähköpostia osoitteeseen blogi@gogo.fi. Kiitämme aktiivisuudesta!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.