PT, tarkista ruokapäiväkirjani! T: Opiskelijatyttö

 

 

Ruokapäiväkirja-sarjamme jatkuu taas! Tällä kertaa ruokailutottumuksistaan jakaa nuori opiskelija, jolla on erityisruokavalio. Katsotaan mitä mieltä PT on tästä! (Kuvat eivät liity kyseiseen ruokapäiväkirjaan.)

“Olen 20-vuotias opiskelijatyttö. Olen koonnut ruokavalioni melko maidottomaksi ja gluteenittomaksi, vaikkakin pienet poikkeukset sallin (esim. Hera palautusjuomana). Maidoton ja gluteeniton ruokavalio sopii minulle hyvin, ihoni ja elimistöni toimii näin paremmin. En kuitenkaan ole varma saanko ruokavaliostani tällä hetkellä tarpeeksi kaikkia aineita. Olen ajatellut ottaa ruokavalioni lisäksi ainakin kalsiumia ja d-vitamiinia tabletteina. Pyrin käymään salilla 4 kertaa/viikko + ainakin 1 CXWORX, lisäksi ohjaan 1 pumpin viikossa koulullamme. Pyrin tekemään ruuat itse tai syömään koululla ruokavaliooni sopivia ruokia, enkä lähes koskaan osta mitään valmisruokia. Yksin asuessani ruuista riittää minulle helposti ainakin kahdeksi päiväksi.”

Ma:

Aamupala 9:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Lounas 12:30 seitifilettä soijakastikkeessa, miniporkkanoita

Välipala 15:00 2 riisikakkua kalkkunaleikkeleellä ja kurkulla, lasi soijamaitojuomaa

Päivällinen 18:00 2 paistettua munaa, maissia

Ti:

Aamupala 9:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Välipala 12:00 proteiinishake treenin jälkeen

Lounas 14:30 seitifilettä soijakastikkeessa, miniporkkanoita

Päivällinen 18:00 2 pientä päärynää, 2 riisikakkua kalkkunaleikkeellä ja kurkulla

Treeni: 1h kuntosali

 

Ke:

Aamupala 8:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Välipala 11:00 proteiinishake treenin jälkeen

Lounas 12:00 2 riisikakkua kalkkunalla ja kurkulla, 1 pieni päärynä

Päivällinen 15:30 naudan jauhelihaa, sokeriherneitä, tuoretta paprikaa

Iltapala 19:00 piltti, lasi soijamaitojuomaa

Treeni: 1h kuntosali, CXWORX 30 min, 15min keskivartalotreeni

 

To:

Aamupala 11:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Välipala 12:00 proteiinipatukka

Lounas 14:00 naudan jauhelihaa, paprikaa

Iltapala 20:00 kananmuna paistettuna, 2 riisikakkua kalkkunaleikkeleellä ja kurkulla

Treeni: 1,5h reipas kävelylenkki

Pe:

Aamupala 10:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Välipala 12:00 proteiinishake treenin jälkeen

Lounas 14:30 tofua, kurkkua, paprikaa

Päivällinen 18:00 riisikakku kalkkunaleikkeellä ja kurkulla, piltti, lasi soijamaitojuomaa

Iltapala 23:00 proteiinipatukka

Treeni: 1h kuntosali, 15 min keskivartalotreeni

 

La:

Aamupala 11:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Lounas 16:00 kiinalaisesta kanaa ja pähkinöitä riisin kera

Päivällinen 20:00 tofua tomaattikastikkeessa

Iltapala 22:00 3 riisikakkua kalkkunaleikkeleellä ja kurkulla, piltti

 

Su:

Aamupala 12:00 kaurapuuro, ruokalusikallinen heraa, teelusikallinen macaa, loraus soijamaitoa, siemeniä

Lounas 15:00 2 kananmunaa paistettuna, paprikaa

Välipala 18:00 proteiinishake treenin jälkeen

Päivällinen 19:00 kananmuna, 2 pientä päärynää

Iltapala 21:00 piltti

Treeni: 1h pumppi

PT:n kommentti:

“Erityisruokavaliota noudattaessa pitää olla tarkkana, että ravinnosta saa riittävästi energiaa. Erityisesti, kun on kyse nuoresta naisesta, joka liikkuu aktiivisesti. Jos saliharjoituksen haluaa tehoavan, ravinnon kanssa ei pidä niukistella. Ateriarytmit ovat kaiken A ja O ja huomioita tulee kiinnittää myös riittävään proteiinin saantiin.

Maitotuotteet ovat hyviä proteiinin lähteitä, mutta jos ne haluaa korvata, voisi mielestäni aterioista tulla esiin selvästi enemmän lihaa, kalaa tai kanaa. Gluteenitonta ruokavaliota noudatettaessa on tärkeää, että ravinnosta saadaan riittävästi kuitua, B-vitamiineja ja myös rautaa. Viljatuotteet ovat kuitenkin tärkeitä lähteitä näille. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä kauralla. Suomessa kasvisten kulutus on lisääntynyt tasaisesti viime vuosikymmeninä. Suomalaiset syövät kuitenkin vielä huomattavasti vähemmän kasviksia kuin esim. Välimeren maissa ja Keski-Euroopassa. Kasviksilla ja vihanneksilla on tärkeä rooli ravinnossa, sillä ne sisältävät energiaansa nähden runsaasti elimistön toiminnan, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita (vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja kuituja) sekä antioksidantteja ja flavonoideja. Kasvisten ravintoainetiheys on siis suuri. Tähänkin ruokavalioon voisi lisätä myös kasviksia enemmän ja täydentää tällä tavoin aterioiden kokoa.

Nuori nainen on selkeästi paneutunut ravintoasioihin ja hallitsee oman ravitsemuksensa hyvin arkeen sopivaksi, kunhan saa ruuasta riittävästi energiaa myös treenipäivinä. Hyvällä sykkeellä kohti kevättä ja rahinää treeniin ;)!”

Blogi kiittää jakamisesta, ja toivoo jokaisen lukijan inspiroituvan ja innostuvan terveellisestä ruokavaliosta ja terveellisten elintapojen ylläpitämisestä!

Edelliset jutut:

PT, tarkista ruokapäiväkirjani! T: 29v. nainen

PT, tarkista ruokapäiväkirjani! T: Julia

Voit lähettää oman ruokapäiväkirjasi viikon ajalta meille, osoitteeseen blogi@gogo.fi, minkä jälkeen Personal Trainerimme kommentoi sitä ja antaa vinkkejä ravintoon liittyen. Julkaisemme päiväkirjat anonyymeina jos haluat, joten jaa omasi huoletta!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.