Minä tein sen!: Jarmo Hast viidenneksi Australian IRONMAN-triathlonissa

Kesäkuun 8. järjestettiin IRONMAN-triathlon Cairnsissa, Australiassa. Kovan luokan kestävyysurheilija sekä GoGon ohjaaja Jarmo Hast sijoittui hurjassa kilpailussa viidenneksi! Onneksi olkoon!

IRONMAN koostuu kolmesta lajista, uinnista (3,8 km), pyöräilystä (180 km) ja juoksusta (42,2 km). Se haastaa ihmisen kropan, mielen ja psyyken. Matkaa kertyy siis yhteensä  226,3 kilometriä. Vau.

Jarmo treenaa ensi vuoden IRONMANin maailman mestaruus kilpailuihin Havaijille. Voit seurata Jarmon valmistaumista hänen blogistaan: http://jarmohast.blogspot.fi/

Blogilla on ilo saada jakaa haastattelu Jarmolta Australian IRONMAN-kilpailun jälkitohinoissa:

Jarmo, palasit juuri Australian reissulta, jossa harjoittelit monta viikkoa ja vedit upean suorituksen 5. IRONMAN-kilpailussa. Millaiset fiilikset kisasta jäi?

Olo oli helpottunut ja antoi itseluottamusta seuraaviin koitoksiin. Kaksi edellistä kisaa meni  alakanttiin ja oli mukava huomata että kunto ja vauhti riittää maailman huipullakin kunhan on takana onnistunut valmistautuminen.

Mikä on parasta triathloneissa? Eikö sinua haittaa isot aallot, ihmisruuhkat, polttava kuumuus, aikaero ym!?

Lajin monipuolisuus varmaankin on se suola joka pitää mielenkiintoa yllä vieläkin.

Tuloksesi oli uinti 53min 15sek, pyöräily 4t 43min 7sek, ja juoksu (eli maraton) 3t 58sek. Yhteensä aikaa kului 8t 41 min 24sek. Upea suoritus, pystyykö näitä aikoja millään edes parantamaan?

No aikaan vaikuttaa todella paljon millaisella reitillä kisa käydään. Yleensä mäkisellä reitillä tulee hitaampia aikoja, myös tuuli ja kuumuus hidastaa suoritusta. Tämä oli mielestäni suht hidas reitti.

Sattuiko matkan varrella mitään kömmähdyksiä?

Uintireitillä oli haastava aallokko ja pari kertaa piti pysähtyä suunnistamaan. Aalloissa tuli myöskin hörpittyä merivettä muutamaan otteeseen. Heti pyöräilyn alussa mukulakivihidasteessa tiputin geelipullon joka piti poimia matkaan ettei energiat loppuisi jo pyöräosuudella.

Mitkä ovat mielestäsi omat vahvuutesi ja heikkoutesi kilpailussa?

Pitkillä matkoilla juoksu on ollut yleensä vahvaa, nyt uinti ja pyörä meni hyvin mutta juoksu oli n 10min hitaampi mitä normaalisti.  Olisi mukava saada vielä sellainen kisasuoritus jossa kaikki lajit sujuisivat tasaisen hyvin. Ehkä seuraavassa koitoksessa näin käy.

Mikä on tavoitteesi Havaijin IRONAMAN World Championship –kilpailussa?

Ensin on käytävä karsintakisoissa josta kerätään pisteitä ja saavutetaan tarpeeksi pisteitä jotta voi  päästä kisaamaan Havaijille, siellä sitten on kaikki mahdollista.

Treenaatko ollenkaan salilla ja kuinka paljon, vai riittääkö lajipainotteinen kestävyysharjoittelu?

Pyrin ennen peruskuntokautta tekemään lihaskuntoa noin 2 kertaa viikossa. Peruskuntokaudella kerta viikossa ja valmistavalla kaudella kerran viikossa hermostolliseen voimaan vaikuttavia toistoja. Viikkoa ennen kisoja voin tehdä joitain yksittäisiä liikkeitä.

Mitä haluaisit sanoa kestävyysurheilusta kiinnostuneille lukijoille, kannattaako kropan ”rääkkääminen” ja voiko kuka tahansa aloittaa triathlon-harrastamisen? 

Triathlonin harrastamisen voi aloittaa kuka tahansa kuntoilija. Ensin on asetettava itselle  joku tavoite ja sitten vain lähdettävä sitä saavuttamaan. On oltava rehellinen itselleen ja alkuun tarvitaan malttia ettei innostus lopahda liian kuormittavalla harjoittelulla heti alkuunsa.

Kiitos Jarmo ja tsemppiä harjoitteluun!

GoGossa alkaa syyskuussa uusi triathlon-koulu, jossa saat Jarmolta kullan arvoisia oppeja! Ilmoittaudu nopeasti mukaan!

Aikaisempia Minä tein sen! -juttuja:
Minä tein sen: Villelle Special Olympics kultaa 2013
Minä tein sen! Merja laihdutti 44 kiloa
Minä tein sen! Ylipainoisesta tytöstä normaalipainoiseksi GoGo-naiseksi
Minä tein sen! Liikuntakielteisyydestä teholiikkujaksi
Minä tein sen! Uskomattomia tuoksia kuntosalilla
Minä tein sen! Eroon raskauden kerryttämistä kiloista
Minä tein sen! Linda juoksi ensimmäistä kertaa maratonin

Etsimme uusia onnistujia blogiin. Oletko saavuttanut tavoitteesi tai ylittänyt itsesi, ja haluat kertoa siitä muillekin? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen blogi (at) gogo.fi ja otamme sinuun yhteyttä.

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.