Hyvä ryhti lähtee ajattelusta

Hymy on kaunein asusteesi, mutta ryhti kirii varmasti kakkoseksi! Mitä uskot hyvän ryhdin kertovan ihmisestä verrattuna huonossa ryhdissä vastaantulevaan henkilöön? Monet myöntävät ryhdin niin ilmentävän hyvää itsetuntoa kuin myös tuovan sitä kantajalleen!

Toiset meistä ojentavat asentonsa tietoisesti tai tiedostamatta parempaan ryhtiin kuin toiset. Silti meillä kaikilla on kutakuinkin sama määrä lihaksia asennon ja ryhdin korjaamiseen ja ylläpitämiseen. On ihan sama, kuinka isot ja vahvat ryhtilihakset ovat, jos lihaksia ei aktivoida ryhdin säilyttämiseksi.

Ohjaajamme Annukka näyttää, millainen on hyvä ryhti ja mitkä ovat tyypillisiä ryhtivirheitä.

IMG_4890 IMG_4891

IMG_4894IMG_4893

Kaikki on kiinni korvien välistä

Viesti ryhdin säätelemiseksi tapahtuu ajatuksen kautta. Siten aivojen ja ryhtilihasten välille syntyy yhteys, joka johtaa ryhtilihasten jännittymiseen. Hyvä ryhti lähtee ajatuksesta muistuttaa lihaksia hyvästä ryhdistä. Meidän täytyy aktiivisesti muistutttaa kehoamme oikeanlaisesta, vähemmän kuormittavasta asennosta, jolloin vähitellen syntyy asentomalli, joka palautuu tiedostamattomaan mieleemme riittävän usein.

Ryhtiä parantavat liikkeet:

Ryhdin parantamiseksi on eduksi harjoittaa yläselän lihaksia ja olkanivelen ulkokiertäjää. Sen sijaan olkanivelen sisäkiertäjät ja rintalihakset kaipaavat ensisijaisesti venyttelyä. Myös lantion asennolla on vaikutus ryhtiisi, selkärankasi hyvinvointiin, ja siihen miten seisot. Jos lantioseudun lihakset ovat kireät tai heikot, voi lantiokorin asento muuttua ja rasittaa myös selkärankaa. Tässä muutama liike, joilla pääset alkuun ryhtisi kohentamisessa:

  • Alataljasoutu laitteessa

IMG_4906

 


IMG_4913

 

  • Selän ojennus laitteessaIMG_4920IMG_4918
  • Selän ojennus rullaten selkäpenkissä

IMG_4909 IMG_4911

  • Istuessa tee välillä 10 krt pito olkapäät korostetusti takana. Pienet liikkeet usein, ovat tehokkaampia kuin isot harvoin. 😉

Venytykset:

  • Rintalihas seinää vasten

IMG_4903

  • Kuminauhalla tai kepillä rinnan avaus

IMG_4896

 

IMG_4900

 

  • Rintarangan venytys polvilla tai seisten koroketta vasten

IMG_4902

 

  • Lonkankoukistajat seisten tai toispolviseisonnassa

 

Ryhdin ylläpitäminen 

Keskivartalon ryhti on selän hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeää. Lantion asennolla ja lihaksilla on suuri merkitys niin ryhdin kuin koko selkärangan toimintakyvyn kannalta.

Myös salilla tulee pyrkiä keskittymään ryhdin ylläpitämiseen, ja huolelliseen suoritustekniikkaan. Harjoitusliikkeitä tehdessä ryhti voi säilyäkin hyvänä, mutta entä kun nostat painot maasta, tai telineistä laitteisiin ja takaisin? Silloin ryhtiin olisi hyvä kiinnottää erityisen paljon huomiota. Voit myös esimerkiksi venyttää kireitä lihasryhmiä harjoitussarjojen välissä. Muista huolelliset venyttelyt myös treenisi lopussa.

Pidä huolta ryhdistäsi oman kehosi hyvinvoinnin vuoksi. Ryhdin avulla voimme ehkäistä monia vaivoja ja parantaa siten koko elämänlaatuamme!

GoGossa on tarjolla Niska-hartia-treenejä sekä Terve selkä 30 -treenejä, jotka auttavat myös muun muassa ryhtilihasten vahvistamisessa, sekä ohjattuja venyttelytunteja. Tervetuloa!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.