Asiakasneuvoja Miskan hiihtovinkit

Hiihtokausi on nyt täydessä vauhdissa! Kaikki osaavat hiihtää, onhan meille kaikille hiihto tullut tutuksi jo koulussa. Mutta nauttivatko kaikki hiihdosta? Väittäisin, että monet joilla on huonoja kokemuksia hiihtämisestä, muuttaisivat mielensä jos saisivat ylleen oikeanlaiset varusteet ja malttaisivat kokeilla muutaman kerran lisää. Esimerkiksi, aloittelevan kuntohiihtäjän ei pidä valita liian jäykkiä tai löysiä suksia, sillä ne vaativat jo valmiiksi hyvää tekniikkaa. Kerro siis suksia ostaessasi rehellisesti taitotasosi sekä painosi, jolloin myyjä osaa antaa sinulle parhaat sukset. Ensimmäiset hiihtokerrat saattavat mennä pieleen myös väärän vaatetuksen takia. Muutaman hiihtokerran jälkeen eri lämpö- tai pakkasasteissa osaa jo laittaa oikean määrän vaatteita päälle.

GoGon asiakasneuvoja Miska, on hiihtänyt jo pitkään. Miskalla on kaksi Nuorten SM-kultaa, yksi hopea ja 2 pronssia, ikävuosilta 15-20v. Sain Miskan kertomaan meille ammattilaisen vinkkejä ja kokemuksia hiihdosta. Mutta näin alkuun, pyydetäänpä Miskaa selventämään meille, mitä eroa on vapaalla ja perinteisellä tyylillä:

  • Perinteistä hiihdetään ajetulla ladulla ja perinteisen hiihdossa käytetään yleisesti pitovoiteita, eli on sitä vanhempaa tyyliä, vapaa tyyli/luistelutyyli on sitä mitä mennään kuin luistellen. Uudempi hiihtotapa, joka sekin on jo 30 vuotta vanha 😀

Kiva, kaksi sauvaa, kaksi suksea, kaksi eri tyyliä. Vapaa tyyli pääsee oikeuksiinsa leveillä latu-urilla tai vaikkapa järven jäällä. Hiihto vapaalla tyyllillä onnistuu myös ilman uria jäisellä lumella. Perinteinen tyyli vaatii uran, mikä tekee hiihtämisestä entistä hauskempaa varsinkin alamäissä. 😉 Tästä pääsemmekkin sujuvasti jatkamaan Miskan haastatteluun.

IMG_3087

Miskan hiihtokokemuksia

Kauanko olet kuulunut GoGon porukkaan ja mitä teet GoGolla?

Olen ollut GoGolla nyt vähän yli kolme vuotta ja tällä hetkellä toimin päätoimisesti Hermian asiakasneuvojana. Tarvittaessa tuurailen myös kuntosalin puolella ja Kahvakuula sekä Vatsa/selkä-tunneilla. Treenaan nykyään pääasiassa kuntosalilla ja näin talvisin hiihtoladuilla.

Kauanko olet hiihtänyt ja muistatko miten hiihtoharrastus alkoi?

Hiihtänyt olen niin nuoresta saakka että en edes muista, mutta kilpaa harrastin n. 12 vuotta. Hiihtoharrastus alkoi luonnollisesti Kotikaupunkini Jämsänkosken hiihtoseuran (Jämsänkosken Ilves) järjestämillä hiihtokouluilla. Vanhempani asuvat myös aivan hiihtokeskuksen naapurissa, joten sijainnillakin oli varmasti oma merkityksensä. Nuorena harrastin paljon eri urheilulajeja hiihdon lisäksi mm. yleisurheilua, jalkapalloa, judoa, soutua, mutta hiihto valikoitui näistä koska se tuntui sopivan itselle parhaiten ja siinä tuli parasta menestystä.

Paljonko hiihdät?

Nykyisin vain murto-osan entisestä, tälle talvellekin tullut reilut 200km, mutta tavoite olisi saada 600km täyteen vielä ennen kuin lumi sulaa. Pyrin käymään n. 3-4 kertaa viikossa hiihtämässä ja pari kertaa viikossa kuntosalilla, mutta tällä hetkellä myös 11 kk ikäinen poikani ”sotkee” välillä aikatauluja 😀

Millä tyylillä hiihdät ja miksi sillä?

Hiihdän molemmilla tyyleillä, koska kumpikin on niin mukavaa 🙂

Millaiset sukset sinulla on/ pitää olla kyseiseen hiihtotyyliin?

Omat sukseni ovat tällä hetkellä kotimaista Yoko-merkkiä. Nykyään kun ei tule kilpailtua minulla on suksia 4 paria (2paria/tyyli). Yleisesti riittää että suksia on 1 pari/tyyli, mutta molemmille tyyleille kannattaa olla omat sukset, jotta suksi täyttää tarvittavat ominaisuudet. Myös monot ja sauvat kannattaa olla molemmille tyyleille omat.

Millaisia suksia suosittelisit aloittelijalle?

Mikäli tarkoituksesi on hiihtää vain perinteisellä tekniikalla, kannattaa nykyään ostaa ns. pitopohjasukset. Näitä suksia ei tarvitse/ saa voidella pito tai luistovoiteilla, ainut huoltotoimenpide jonka suksi tarvitsee on putsaus voiteenpoistoaineella aika ajoin. Nämä sukset ovat helpot ja toimivat erinomaisesti suurella osalla kelialueista. Itsekin hiihdän tällaisilla valtaosan perinteisen lenkeistä.

Kannustan sijoittamaan kerralla kunnon välineisiin, koska huollettuna niiden käyttöikä on helposti yli 10 vuotta. Paremmissa välineissä hiihdettävyys ja ominaisuudet tekevät myös hiihtämisestä helpompaa, jolloin tulee todennäköisesti hiihdettyä enemmän 🙂

Suksia kannattaa huoltaa. Voitelu ei ole vaikeaa, ja siihen löytyy vinkkejä netistä, eri yritykset tarjoavat myös suoksenhuoltopalveluita.

Mikä on parasta hiihdossa ja miksi kaikkien pitäisi hiihtää? 😀

Hiihdossa parasta on sen kokonaisvaltaisuus, se on monipuolisempaa kuin juoksu, kehittää aerobista kuntoa, tasapainoa ja lihaskestävyyttä ja tarjoaa myös enemmän vauhtia kuin kävely/juoksulenkit 🙂 Hiihdossa saa myös nauttia ulkoilusta, mikä etenkin näin kevättalven puolella on parasta.

Kiitos Miska!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.