Kuntoilua 70-vuotiaille ja vanhemmille

Suomalaisista reilusti yli 10% oli vuonna 2013 yli 70-vuotiaita (http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html), mutta kuinka moni heistä on fyysisesti hyvässä kunnossa ja voivat nauttia täysin siemauksin eläkepäivistä? GoGo-liikuntakeskus on kaiken ikäisille ja kokoisille ja haluamme panostaa jokaisen jäsenen viihtyvyyteen! Monella yli 70-vuotiaalla on jonkinlaisia liikkumis- tai terveysongelmia ja moneen näistä voitaisiin vaikuttaa positiivisesti oikeanlaisen liikunnan harjoittamisella. Mutta miten yli 70 vuotiaan kuntoilu eroaa nuoremman liikunnasta? Mitä 70 vuotiaan kuntoilijan pitää ottaa huomioon turvallisuussyistä? Tämä kirjoitus on pohtustusta seuraavalle ”Kuntoilua 70-vuotiaille ja vanhemmille” -kirjoitukselle, jossa käydään läpi kuntoilun aloittamista käytännössä.

Mitä 70-vuotiaan tai vanhemman pitää ottaa huomioon?

Liikuntaa aloittaessa pitemmän tauon jälkeen, yli 70 vuotiaan on syytä kartoittaa omaa terveydentilaansa. Rajoittavia tai ainakin huomioonotettavia tekijöitä liikuntaa aloittaessa ovat muun muassa sydän- ja verisuonitaudit, diabetes tai muu lähiaikainen merkittävä terveydentilan muutos. Jos merkittäviä esteitä ei ole, voidaan aktiivisempi liikunta aloittaa vaikka heti. Ensin tietenkin aloitetaan kevyesti ja haastetta lisätään sopivaan tahtiin.

Valitettavan monella yli 70-vuotiaalla on ongelmia jopa arkipäiväisten askarien parissa, kuten kävelyn, porraskävelyn ja kumartumisen kanssa ja tämä voi johtua monesta syystä:

Ikääntyvillä, yli 70-vuotiailla, esiintyy runsaasti kroonisia tauteja kuten niveltulehduksia, korkeaa verenpainetta, sydänsairauksia, syöpää, diabetesta, sydämen rytmioireita ja olkapää-, selkä-, niska- ja polvivaivoja. Jokainen edellä mainituista ongelmista tulee huomioida yksilöllisesti kuntoilun aktiivisuutta lisättäessä. Erityisohjeita kutakin vaivaa varten saa esimerkiksi fysioterapeutilta, lääkäriltä tai Personal Trainerilta.

Ikävuosina 50-70 lihasvoima laskee keskimäärin 30% ja jopa vielä jyrkemmin ikävuoden 80 jälkeen (https://s3.amazonaws.com/boomingptprofits/Breakthrough+Functional+Training+for+Older+Adults+Manual.pdf). Mahdollisia syitä tähän ovat huono ravinto, toimettomuus, hormonaalinen epätasapaino ja neurologinen rappeutuminen. Hormonaaliset muutokset aiheuttavat naisilla vaihdevuosia ja miehillä testosteronivajausta. Terveellistä hormonitasapainon ylläpitoa voi edesauttaa esimerkiksi voimaharjoittelu (tässä tapauksessa: liikutetaan kevyttä vastusta nopeasti). Voimaharjoittelu on toiminnallista harjoittelua ja sen on todettu nostavan testosteronitasoja niin miehillä kuin naisilla. Lisäksi naisilla voimaharjoittelulla saadaan vastavaikutusta vaihdevuosien aiheuttamiin kehonmuutoksiin.

F3DA23F7-E7C5-4F73-BD5E-A77AC97254D4

Erittäin tärkeää on myös tiedostaa käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset. Toiset lääkkeet vaikuttavat verenpaineeseen ja toiset voivat aiheuttaa huimausta. Jos käytössä on jatkuva lääkitys, on hyvä ottaa selvää mahdollisista rajoituksista kysymällä lääkäriltä ja etenkin jos lääkkeitä on samanaikaisesti käytössä useampia.

GoGolla on nimenomaan 70+ ikäisille omaa ryhmäliikuntaa! Hopeatossut-ryhmäliikunta on yli 70 -vuotiaille toimintakykyä ylläpitävää kevyttä liikuntaa. Kunnossa kaiken ikää! Ohjelman suunnittelee fysioterapeutti ja toimintaterapeutti. GoGolla on myös 55+ naisille tarkoitettu ryhmäliikuntatunti, jonne kaikki yli 55-vuotiaat naiset ovat enemmän kuin tervetulleita. Sotaveteraaneille on myös oma ryhmä, GoGo on tarjonnut sotaveteraaneille ilmaisen jumpan jo 25 vuoden ajan! Kuntosaliharjoittelua varten voi varata ajan Personal Trainerille, eli henkilökohtaiselle valmentajalle, jonka kanssa rakennetaan juuri sinulle sopiva, sinun tavoitteitasi palveleva harjoittelukokonaisuus. Seuraavassa ”Kuntoilua 70-vuotiaille ja vanhemmille” –jutussa käymme läpi, miten kuntoilu aloitetaan käytännössä!

Nautinnollisia liikuntahetkiä kaikille!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.