Kuntoilua 70-vuotiaille ja vanhemmille – Hopeatossut ja Veteraanit

Haluatko parantaa tasapainoasi ja kuntoasi, jotta voit elää itsenäisempää ja nautinnollisempaa arkea? Haluatko kenties parantaa kuntoasi, jotta jaksat leikkiä lastenlastesi kanssa? Pidä itsesi kunnossa ja nauti elämästä täysin rinnoin!

Mietitkö kuitenkin, miten 70+ ikäisen kannattaa aloittaa kuntoilu ja minkälaisia harjoitteita kannattaa tehdä? GoGo tarjoaa 70+ ikäisille liikkumiseen erinomaiset mahdollisuudet! GoGolla on oma ryhmä, Hopeatossut, joka on tarkoitettu nimenomaan 70+ ikäisille. Käydään hieman läpi, miten kuntoa voidaan ylläpitää ja parantaa:

Kun oma terveydentila on kartoitettu ja kroonisten sairauksien kohdalla lääkäriä konsultoitu, voidaan aloittaa kuntoilu hyvin mielin. Lajista riippumatta liikkuminen alkaa aina lämmittelyllä. Lämmittely aloitetaan pienellä vastuksella tai pienillä liikeradoilla. Lämmittelyn edetessä liikeratoja ja vastusta voidaan kasvattaa. Esimerkiksi olkapäitä lämmitellessä kannattaa ensin pyöritellä pieniä ympyröitä käsivarsilla kumpaankin suuntaan ja hiljalleen suurentaa ympyröitä (liikerataa), jotta lihakset saadaan lämpimäksi koko pituudeltaan. Kehon yleislämpötilaa voidaan nostaa myös esimerkiksi kevyellä kävelyllä tai polkemisella. Kun on koko kehossa lämmin olo voidaan aloittaa itse treenaaminen.

Toiminnallisuus on kaiken A ja O

veteraanitAina kun mahdollista, 70+ ikäisen kannattaa kuntoilla pystyasennossa, eli seisaaltaan, sillä tarkoituksena on kehittää kehon toiminnallisuutta. Kaikkien harjoituksien tulisi olla hyödyllisiä arkiaskareita mielessä pitäen. Jalkoja ja alaselkää vahvistetaan, jotta on helpompi nostaa tavaroita maasta, nousta sängystä tai sohvalta tai kiivetä portaita ylös. Mainioita harjoituksia näitä varten ovat kyykyt ja askelkyykyt omalla painolla tai pienellä vastuksella ja alaselän ojennukset. Erilaisia nostoja ja kurkotuksia varten hyviä harjoitteita voivat olla esimerkiksi pystypunnerrukset (kädet ojennetaan suoriksi hartioiden/pään yläpuolelle) ja ojentajapunnerrukset seinää vasten (kuten punnerrus maassa, mutta maan sijasta nojataan seinään).

70+ kuntoilijan tulee levätä tarpeeksi niin yksittäisten harjoitteiden välissä kuin harjoituspäivien välillä. Kuitenkin, jos harjoitteet alkavat tuntua liian helpoilta, on vastusta jollakin tavalla lisättävä (esimerkiksi hieman isommat painot).

Mikko Kahvakuula
Mikko K. pitää Hopeatossut-ryhmätuntia

70+ ikäisten yleisin loukkaantumisen syy on selkeästi kaatumiset. Kuten jo aikaisemmin totesimme, toiminnallisuus on kaiken A ja O, eli harjoittelun tulee edistää myös tasapainoa. Erilaiset askelharjoitukset ovat tähän erinomaisia: pitkät askellukset, kapeat askellukset, polvennostoaskellukset ja niin edelleen. Kehityksen myötä askellukseen voi ottaa mukaan samanaikaisesti esimerkiksi käsien nostoja tai vartalon kieroja.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen 70+ ikäisille on tehty nyt helpommaksi kuin koskaan. Ryhmässä on aina mukava liikkua, joten tule mukaan Hopeatossut-ryhmäliikuntatunnille: tunti on tarkoitettu 70 –vuotiaille ja vanhemmille ja siellä tehdään toimintakykyä ylläpitävää kevyttä liikuntaa. Ohjelman tunnille suunnittelevat fysioterapeutti ja toimintaterapeutti.

Aikataulut ryhmäliikuntoihin

HOPEATOSSUT tiistaisin GoGo Parkissa klo 12.00 ja VETERAANIT keskiviikkoisin GoGo Parkissa klo 12.15

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.