3 virhettä, johon naiset sortuvat kuntosalilla

Usein naiset luulevat, että kuntoon pääseminen on miesten ja naisten välillä hyvin erilaista, vaikka todellisuudessa kumpaankin sukupuoleen pätevät hyvin pitkälti samat säännöt: vahvista kehoasi käyttämällä isoja painoja ja syö paljon (kumpaakin tietenkin suhteutettuna omaan kokoosi).

Vaikka timmiin kuntoon pääseminen voi olla suhteellisen yksinkertaista ja suoraviivaista, silti naisten (ja miesten) nähdään tekevän samoja virheitä uudelleen ja uudelleen. Salilla usein näkee miesten käyttävän aivan liian suuria painoja (huonolla tekniikalla) pönkittääkseen itsetuntoaan. Naiset puolestaan tekevät päinvastoin: käytetään liian pieniä painoja minimi-intensiteetillä, koska pelätään lihaksien kasvavan liikaa (aletaan näyttää miehekkäältä). Lihaksen kasvattaminen ei valitettavasti ole niin helppoa! 🙂

Tässä kolme virhettä, jota näkee naisten tekevän:

Ei käytetä tarpeeksi suuria painoja/vastusta

”Mutta en halua, että lihakset kasvavat liian suuriksi!” Tätä kuulee harvoin myös miesten suusta, mutta naisilta jatkuvasti – etenkin vasta vähän aikaa kuntosalilla treenanneilta. Valitettava totuus kuitenkin on, että lihaksen kasvattaminen on erittäin hidasta ja vaikeaa jopa miehille, joilla on etuna moninkertaiset testosteronitasot naisiin verrattuna. Kiteytettynä: kenenkään lihakset eivät kasva ”liian suuriksi” tai edes ollenkaan, jos ei sitä tehdä tarkoituksenmukaisesti ja johdonmukaisesti.

hermia

Isojen painojen/vastuksen käyttö treeneissä on tehokkain tapa saada kiinteä vartalo, jonka jokainen nainen haluaa. Kiinteää kehoa ei saa millään tietyllä harjoitteella tai treenityylillä, vaan kiinteä vartalo on lihaskasvun ja alhaisen rasvaprosentin summa. Hoikkuus (rasvattomuus) saavutetaan fiksulla ja kurinalaisella ruokavaliolla, mutta lihaksen kasvattaminen vaatii isoja painoja!

Liikaa aerobista (cardio) harjoittelua

Yleensä naiset, jotka eivät tee tarpeeksi kovaa salitreeniä, käyttävät aivan liian paljon aikaa ja vaivaa aerobiseen harjoitteluun. Aerobisella harjoittelulla on tietenkin oma osuutensa kiinteää vartaloa tavoitellessa, mutta naisten ei tarvitse tehdä sitä sen enempää kuin miestenkään.

Liian suuri määrä aerobista harjoittelua voi hidastaa tavoitteisiin pääsyä. Naisten on erittäin vaikea kasvattaa lihasmassaa ja ylenpalttinen kävely, juoksu tai pyöräily vaikeuttaa lihaksien säilymistä entisestään. Verrataan aktiivista lihaskuntoharjoittelua tekevää ja perus juoksumattoapupua: kuntosaliharjoittelijalla on kiinteä, vähärasvainen ja muodokas vartalo kun taas pakkomielteinen juoksumattojuoksija on ”laihalihava” (ei paina paljoa, ei kuitenkaan timmi eikä paljoa muotoja). Sama pätee niin miehiin kuin naisiin!

Syödään kuin hiiri

Tämä virhe ei niinkään liity itse kuntosaliharjoitteluun, mutta kuntosaliharjoittelu ja ravinto on erottamaton pari. Moni nainen syö aivan liian vähän heidän kokoonsa ja tavoitteisiinsa nähden. Tämä pätee erityisesti myös naisiin, jotka haluavat polttaa rasvaa! Rasvavarastot ovat kehon oma selviytymismekanismi (energiaa hätätilanteessa, kun sitä ei saada mistään muualta). Rasva ei pala, jos näännytät itseäsi. Rankan lihaskuntoharjoittelun ansiosta saat (sinun tulee) syödä enemmän ja samalla poltat rasvaa!

Naisten ruokavalio koostuu usein liian suuresta määrästä hiilihydraatteja ja samalla liian vähäisestä määrästä proteiineja ja hyviä rasvoja – juuri päinvastoin kuin miehet monesti tekevät (liian suuria määriä proteiinia muiden olennaisten ravintoaineiden kustannuksella). Keho tarvitsee tarpeeksi proteiineja kasvattaakseen ja korjatakseen lihaskudosta ja hyvät rasvat ovat välttämättömiä kehon rasvan polttamiseksi, ihon hyvinvointiin ja hormonaaliseen tasapainoon. Usein naiset saavat parhaita tuloksia vähähiilihydraattisella korkeampirasvaisella ja proteiinirikkaalla ruokavaliolla. Panosta siis hyvään ravintoon ja treeniin, joka voimistaa äläkä tuhlaa liikaa aikaa juoksumatolla – yllätyt kuinka nopeasti pystyt muokkaamaan vartaloasi!

Lähde: The Athletic Build

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.