Herkuttelu ja miten siitä pääsee eroon

 

Menikö kesä jäätelöä lipittäen ja ravintoloiden ruokalistoja koluten? Kesällä on tapana herkutella huolettomasti, mutta terveydestään ja painostaan huolehtivan on jossain vaiheessa laitettava piste mässäilylle ja epäterveellisille valinnoille. Ideafit keräsi kesän lisäksi joukon muita syitä, joiden vuoksi ihmiset syövät epäterveellisesti. Tunnistatko itsesi seuraavista selityksistä?

Syön epäterveellisesti, koska…

* terveelliset ruoat ovat liian kalliita.
* sosiaaliset tilanteet saavat antautumaan houkutuksille.
* elämä on liian lyhyt; haluan nauttia ruoasta.
* ravintoloissa on vaikea syödä terveellisesti.
* minulla ei ole aikaa valmistaa terveellisiä aterioita.
* perheeni pitää epäterveellisestä ruoasta.
* terveelliset ruoat eivät tyydytä.
* en tiedä mitkä ruoat ovat terveellisiä.

Liiallinen herkuttelu yhdistettynä ylipainoon ja liikkumattomuuteen altistaa monille taudeille, eli elämä herkutellen voi todella ollakin lyhyt. Terveellinen ruoka ja sen valmistaminen ovat parhaita satsauksia itsesi hyväksi, käytä siis aikaa ja rahaa niihin. Jos olet epävarma siitä, miten terveellisesti syödään, voit ottaa yhteyttä personal trainereihimme. Jos taas tiedät periaatteessa, miten sinun tulisi syödä, mutta käytännön noudattaminen osoittautuu hankalaksi, ota haaste vastaan ja syö itsesi terveeksi seuraavilla vinkeillä!

 Eroon herkuttelusta

1. Syö säännöllisesti

Avain terveelliseen ruokailuun on säännöllinen ateriarytmi. Syö 3-4 tunnin välein, jolloin et nälkäisenä tule hamstranneeksi kaupasta kiloittain herkkuja tai tasoittaneeksi näläntunnetta tunkemalla suuhun mitä vain ennen varsinaista ateriaa. Hyvä vinkki on pitää aina mukana paloiteltuja juureksia tai pähkinöitä, joista saat nälän iskiessä tarvittavaa energiaa ja täytettä vatsaan.

2. Kohtuus

Pysy kohtuudessa annoskokojen kanssa. Buffet-pöydät ja irtokarkkihyllyt houkuttavat syömään useampaa lajia, jolloin myös syöt enemmän. Opettele syömään pienemmältä lautaselta ja välttämään santsaamista. Ravintolassa sinun ei tarvitse syödä koko annosta.

3. Ruokapäiväkirja

Pitämällä ruokapäiväkirjaa näet helposti, minkälainen ruokavaliosi todella on. Voit myös sopia ystäväsi tai puolisosi kanssa, että tämä ”tarkastaa” päiväkirjasi säännöllisesti. Sinä ja tarkastajasi ette halua nähdä päiväkirjan koostuvan epämääräisistä herkkuaterioista. Päiväkirja auttaa myös huomaamaan, jos epäterveelliset valintasi kerääntyvät aina tiettyihin sosiaalisiin tilanteisiin. Voisiko kahvilareissun sijaan lähteäkin jumpalle?

4. Nauti

Herkuton elämä ei tarkoita vain kieltäytymistä kaikesta vaan nauttimista terveellisistä ja ravitsevista aterioista. Nauti ruokasi hitaasti ja rauhallisessa ympäristössä – ei siis tv:n edessä tai Aku Ankkaa lukien. Terveellinen ruoka on hyvää, joten nauti siitä!

5. Vastusta mielihalua

Mielihalu, esimerkiksi makeanhimo heti ruokailun jälkeen, kestää noin kaksikymmentä minuuttia. Kun opit vastustamaan mielihalujasi, ne heikkenevät vähitellen. Mielenlujuudesta saat joka kertaa lisää voimia terveelliseen ruokailuun.

6. Älä palkitse itseäsi herkuilla

Jos olet tottunut ostamaan perjantaipussin karkkia työviikon jälkeen tai rentoutumaan kahvin ja munkin kanssa, on aika miettiä toisia tapoja palkita itseään. Käy kampaajalla tai hieronnassa herkuttelun sijaan, tai mikäli kaipaat aina kahvin kanssa jotakin syötävää, valmista itsellesi terveellisempiä herkkuja. Esimerkiksi tuoreet marjat ja vaniljajogurtti sopivat taivaallisesti yhteen.

7. Juo vettä

Olethan jo lukenut blogistamme veden juomisen tärkeydestä? Vesi täyttää vatsaasi ja poistaa mielitekoja. Mieliteon tullessa juo lasillinen vettä – janon tunnetta ei ole aina helppo tunnistaa.

Miten sinä katkaiset herkuttelukierteen? Jaa kaikille oma paras vinkkisi. Auttaako lenkki makeannälkään tai motivoidutko katselemalla laihdutusohjelmia tai lukemalla onnistumistarinoita?

Lähteinä toimittaen käytetty:
Ideafit
Pudottajat

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.