Palautuminen eli miten kunto kasvaa

Hyvä kunto tarvitsee haastavan treenin lisäksi lepoa ja energiaa – eli palautumista. Harjoittelun jälkeen keho on itseasiassa huonokuntoisempi kuin ennen sitä; et jaksaisi tehdä heti toista treeniä yhtä kovalla intensiteetillä. Palautumista on se, kun lihasvauriot korjaantuvat ja lihaksen energiavarastot täyttyvät. Levossa keho niin sanotusti palautuu yli, eli kunto kohenee. Kehittymisen edellytyksenä on riittävä palautuminen, joten viimeistään tästä lähtien satsaa siihen treenin lisäksi!

Yksilöllinen palautuminen

Palautuminen kestää muutamasta tunnista useampaan päivään riippuen harjoituksen kestosta ja rasittavuudesta sekä liikkujan kunnosta. Kokeneen liikkujan palautuminen on nopeampaa kuin aloittelijan. Erityisesti aloittelevat liikkujat, jotka eivät välttämättä osaa kuunnella kehonsa viestejä, voivat liian rankalla ja usein toistuvalla harjoittelulla saada rasitusvammoja tai joutua ylikuntoon. Malta siis aloittaa harjoittelu rauhassa: aluksi lepopäiviä tulisi olla treenipäiviä enemmän.

Kevyestä kävelystä keho palautuu muutamassa tunnissa, mutta äärimmäisestä salitreenistä palautuminen kestää useamman päivän. GoGo suosittelee pitämään ainakin yhden lepopäivän viikossa ja välttämään samanlaista treeniä peräkkäisinä päivinä. Riittävän palautumisen merkit ovat normaali leposyke, levännyt olo ja kivuttomat lihakset. Palautuminen on yksilöllistä, joten opettele kuuntelemaan kehosi viestejä!

Parempaa palautumista

Palautumista voi edistää. Syö ravitsevaa ruokaa tarpeeksi pitkin päivää. Juuri ennen rankkaa treeniä nautittava välipala voi tehostaa tehostaa palautumista jopa enemmän kuin heti treenin jälkeen nautittu. Yhtä tärkeää on juoda riittävästi kehon nestehukan täyttämiseksi. Palautumisjuomia ja -patukoita on myynnissä kaikkien GoGoiden kahviossa. Palautumistuotteet ovat nimenomaan lisä ravintoon, eivätkä ne korvaa täysipainoista ja ravinteikasta tavallista ruokaa.

Palautumisen aikana voi harrastaa kevyttä liikuntaa, esimerkiksi kävelyä tai hölkkää. Tällainen liikkuminen vähentää turvotusta ja helpottaa lihaskipua. Lepopäivinä tai muutama tunti harjoittelun jälkeen kannattaa myös venytellä lihaksia – jos kotona ei tule tätä tehtyä, osallistu GoGon venyttelytunneille.

Palautumista myös mielelle

Palautumisesta puhuttaessa keskitytään yleensä vain fyysiseen palautumiseen. GoGo kannustaa jäseniään kuitenkin palautumaan myös henkisesti. Liian tiivis ja yksitoikkoinen liikuntakalenteri nostattaa inhoa kaikkea liikuntaa kohtaan. Virkistä siis mieltäsi tekemällä erilaisia treenejä ja käymällä muillakin kuin tutuilla ryhmäliikuntatunneilla. Nauti myös päivistä ilman liikuntaa – kun liikunta ei ole pakkopullaa, voi siitä ja sen tuomasta hyvästä olosta nauttia todella.

Nautinnollisia liikuntahetkiä!

Lähteet:
http://kuntoplus.fi/treeni/palautumisen-pikaniksit
http://www.terveurheilija.fi/kymppiympyra/urheilijanravitsemus/palautuminen
http://www.huippu-urheilija.fi/urheileminen/lepo_ja_palautuminen/

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.