Vauhdita rasvanpolttoa ja piristä aineenvaihduntaa

 

Aina niukasti syöminen ja runsas liikkuminen eivät riitä poistamaan ylimääräisiä kiloja kehosta. Vaikka nyrkkisääntö “syö vähemmän kuin kulutat” usein toimiikin, voit myös tarvita ylimääräistä piristystä aineenvaihduntaasi. Kokosimme muutaman vinkin, joiden avulla rasva palaa tehokkaammin ja aineenvaihdunta pysyy vilkkaana.

Tutut ja tärkeät neuvot

Syö riittävästi ja riittävän usein
Paastoaminen ei ole tie hoikkuuteen. Liian tiukalla dieetillä ja pitkillä ruokailuväleillä keho menee säästöliekille. Syö siis 3-4 tunnin välein äläkä jätä aterioita väliin. Kun syö usein, aineenvaihdunta pysyy vireänä sulattaessaan aterioita.

Huomio ruokalautaselle
Jos haluat rasvan palavan ja aineenvaihdunnan pysyvän virkeänä, varmista, että lautasellasi on kuitua, proteiinia – ja rasvaa. Kuitua tulisi nauttia 25 grammaa päivässä. Proteiini pitää vatsan kylläisenä ja sen nauttiminen lisää energiankulutusta aterian jälkeen. Rasvaa keho tarvitsee moneen elintoimintoon – muunmuassa rasva-aineenvaihduntaan.

Pähkinät sisältävät paljon hyviä rasvoja

Liiku oikealla sykkeellä
Keho käyttää liikkuessaan energinalähteinä pääasiassa hiilihydraatteja ja rasvaa. Rasvaa palaa suhteellisen paljon matalatehoisessa liikunnassa, joka tarkoittaa liikkumista noin 60%:n tasolla maksimisykkeestä. Hiilihydraatteja taas kuluu enemmän kovatehoisessa liikkumisessa. Huomioi kuitenkin, että kovatehoisessa liikkumisessa energiaa kuluu kokoaisuudessa enemmän ja energiankulutus pysyy liikunnan jälkeenkin tehostuneena. Tämän vuoksi kovatehoiseen liikkumiseen kannattaa pyrkiä etenkin silloin, kun aikaa on vähän. Toisaalta jos matalatehoinen liikkuminen tuntuu hyvältä ja saa liikkumaan enemmän, kannattaa luonnollisesti harrastaa sitä enemmän.

Hanki lihakset
Treenatut lihakset kuluttavat energiaa myös levossa huomattavasti enemmän kuin treenaamaton keho. Tämän lisäksi tehokkaasta lihaskuntoharjoittelusta palautuvan kehon aiheenvaihdunta on täysteholla jopa vuorokausia.

Pysy liikkeellä
Pyörittele nilkkoja, nouse penkiltä ja tee pari kyykkyä, juokse portaat ylös ja alas… Pienikin liike tehostaa aineenvaihduntaa, kun taas paikallaan istuminen tai makoilu saavat kehon ja sen toiminnat horrokseen.

+ Pieniä lisävinkkejä 

Syö mausteista ruokaa
Chili ja muut tuliset mausteet vauhdittavat aineenvaihduntaa ja saattavat edistää ruoansulatusta. Syksyn koleuteen sopii tulinen ruoka, joten opettele kokkaamaan sitä viimeistään nyt. Muista kuitenkin, että keho tottuu tulisuuteen.

Chili polttaa suuta ja piristää aineenvaihduntaa

Juo
Keho tarvitsee vettä moneen elintoimintoon, kuten aineenvaihduntaan. Veden juominen pitää myös nälän loitolla, etkä erehdy napsimaan ruokaa suuhusi, kun olet todellisuudessa nälkäinen. Veden lisäksi kahvi tai muut kofeiinipitoiset juomat saattavat nopeuttaa aineenvaihduntaa. Jos haluat kokea aineenvaihdunnan piristyksen kahvia juomalla, tulisi välillä juoda useampi kuppi kahvia ja toisinaan pidättäytyä kofeiinista täysin.

Muista juoda riittävästi

Lähteitä:
Keventäjät
Kuntoplus
Tohtori

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.