Miksi meillä on infrapunasauna?

Infrapunasauna on terveyttä edistävä ja rentouttava saunakeidas. Sen terveydelliset vaikutukset perustuvat pitkälti infrapunalämmön syvältä kehoa lämmittävään vaikutukseen. Käsitteenä infrapunasauna tarkoittaa syvälämpöä, joka on aallonpituudeltaan samaa kuin se, mitä esiintyy auringon lämpösäteilyssä. Nautit siis ikään kuin auringonotosta ilman sen haitallisia ultraviolettisäteitä. Kehomme myös tuottaa vastaavaa lämpöä urheilusuorituksissa. Infrapunasaunat löytyvät GoGo Citystä sekä miesten että naisten pukkarista.

 

Infrapunasaunan salaisuudet

Saunomisen vaikutukset ovat yli kymmenen eri fysiologisen vaikutuksen yhdistelmä. Saunomisen alkuvaiheessa:

 1. Hermostojärjestelmä tasapainottuu (Saunominen vähentää ylimääräistä hermoston toimintaa, mikä parantaa immuniteettia ja rentouttaa lihaksia. Se myös edistää ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä kehoon.)
 2. Hikoilu lisääntyy
 3. Hapensaanti parantuu (kun  (1) keho yrittää vähentää lämpötilaansa, virtaa lisää verta ihoon ja keuhkoihin. (2) Kiihtynyt pulssi ja iskuvolyymi pumppaa enemmän verta läpi koko kehon. (3) Toistuva saunan käyttö aktivoi ihoa lisäten sen kykyä siirtää happea vereen. (4) Keuhkotulehdusten ja muiden tukkeumien avautuminen lisää myös hapen saantia.)
 4. Sisäiset tukkeumat helpottuvat (kun ääreisverenkierron paraneminen pakottaa veren ihon pintaan)
 5. Saunominen vähentää kehon sisäistä lämmöntuotantoa
 6. Saunominen lisää kehon alkaalisuutta (happamuustasapainoa)

Hikoilun aikana:

 1. Kehon lämpötila kohoaa (noin 1-4 astetta, mikä muun muassa jouduttaa heikoimpien solujen (esim. virusten vaivaamien solujen) kuolemista).
 2. Lämpöshokkiproteiinien tuotanto lisääntyy (ainakin tilapäisesti, jolloin nämä erikoisproteiinit lisääntyvät. Niiden tehtävä on säilyttää ja palauttaa normaali solutoiminta.)
 3. Genetiikka paranee (Saunominen parantaa DNA:ta (1) parantamalla verenkiertoa ja auttamalla eliminoimaan myrkyllisiä kemikaaleja ja radioaktiivisia soluja, (2) lämpöshokkiproteiinien avulla ja (3) kehon lämmittämisen aiheuttama terveiden solujen suhde vahingoittuneisiin soluihin kasvaa.)
 4. Sydämen lyöntitiheys kasvaa ja verenkierto paranee
 5. Lämpö normalisoi entsyymitoimintaa kun kehon peruslämpötila on alhainen

Kenelle infrapunasauna sopii/ei sovi?

Infrasaunan aloittamista ei suositella raskaana oleville, sillä elimistöstä irtoavat myrkyt saattavat kulkeutua istukan kautta sikiöön. Saunaa ei myöskään suositella alle 7-vuotiaille.

Älä mene saunaan, jos sairastat jotain akuuttia tulehdusta. Kun tulehdustila on ärhäkkä, keho keskittyy parantamaan sitä, eikä pitkäkestoisesta saunaterapiasta ole apua. Sen sijaan 10-15 minuutin istunnot jopa 6-9 kertaa vuorokaudessa ovat suositeltavia.

Ohjeita saunomiseen

 •  Huolehdi hygieniasta (käy suihkussa ennen saunaa ja saunan jälkeen. Pidä ylläsi puhdas pyyhe, ja aseta jalkojesi alle toinen pikkupyyhe.)
 • Juo ennen saunaa, sen aikana ja sen jälkeen (Syvälämpösauna vastaa hikoilultaan kymmenen kilometrin lenkkiä.)
 • Vältä tukevaa ateriaa ainakin pariin tuntiin ennen saunomista, ettei verenkiertosi keskity turhaan vatsaan.
 • Vältä saunomispäivänä kaikkea suolaista, mutta juo normaalisti. Huomaat miten hikoilet, ja kiristät vyötä jälkeen päin!
 • Sopiva aika on 30 minuuttia (Aloitusajaksi suositellaan 20 minuuttia.)
 • Terveysvaikutusten takia on suotavaa saunoa esimerkiksi kolme kertaa viikossa, kiputilojen helpottamiseksi kerran päivässä.
Nautinnollisia saunahetkiä!

 

Lähteet ja lisätietoa: infrapunasaunat, infrapunasaunat.fi
Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.