Liikkuvuus ja lihastasapaino todeksi

Sanat liikkuvuus ja lihastasapaino saattavat olla sinulle ennestään tuttuja, mutta tiedätkö mistä niissä todella on kyse?

Ihmiskeho on luotu jatkuvaan liikkeeseen, mutta nyky-yhteiskunnan työ- ja elämäntapa eivät tue tätä kehomme perustarvetta. Heräämme usein vasta, kun epämukavuudentunne alkaa muuttua kivuksi. Matka epämukavuudentunteesta jomottavaksi säryksi on pitkä, ja olemme silloin jo menettäneet ne hetket, jolloin olisimme päässeet vaivasta helposti ja nopeasti. Onneksi kehon viesteihin reagoiminen ja läsnäolo omassa kehossa on uudelleen opittavissa!

Erilaiset venyttely- ja liikkuvuusharjoitukset ovat erinomaisia kehon huoltoliikkeitä. Muutamakin säännöllisesti toistettu venytys voi pitää työn rasitusvaikutukset kurissa. Usein toistettuna lyhyt venyttelytuokio on parempi kuin perinpohjainen taukojumppa harvoin tai satunnaisesti.

Hyvä lihastasapaino takaa suhteellisen vaivattoman ja pientä lihasvoimaa vaativan seisoma-asennon. Optimaalisen kehon asennon oppiminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Se on haaste uuden, rennon asennon löytämiseksi. Iloitse siis myös pienistä edistysaskelista! Oman asennon tunnistaminen on ensimmäinen askel ryhdin parantamisessa. (Ryhdistä puhumme lisää blogissa pian 😉 )

Lihastasapainoon kuuluu:

  •  liikkuvuus
  •  lihaskestävyys
  •  hallinta

Esimerkiksi BodyBalance, Pilates, jooga ja liikkuvuus/venyttely-tunnit sisältävät venyttelyn lisäksi kehon hallintaa ja esimerkiksi ryhtilihasten vahvistamista.

 balance

Venyttely koetaan helposti jokaisen ihmisen hallitsemaksi alueeksi, joka voidaan suorittaa ikään kuin ohimennen. Todellisuus on päinvastainen. Turvallisen ja tehokkaan venytyksen aikaansaaminen vaatii monen eri asian huomioonottamista. Väärin suoritettuna venytys voi aiheuttaa monenlaisia vaurioita. Venyttely- ja kehohallintatunneilla saat ohjaajalta vinkkejä ja ohjeita oikeaan tekniikkaan.

Venyttelyn kiistaton hyöty on pystytty osoittamaan niin vammojen ehkäisyssä kuin harjoituksista palautumisessa. On fysiologinen tosiasia, että kaikenlainen harjoittelu lyhentää lihaksiamme. Näin ollen lihaksen venyttäminen sen normaalipituuteen harjoittelun loputtua on perusasia, jonka toteuttaminen pitäisi olla niin päivänselvää kuin alkulämmittelykin!

Alkulämmittelyn ja verryttelyn yhteydessä tapahtuva venyttely on suoritukseen valmistavaa. Sen on tarkoitus lisätä lihaksen verenkiertoa ja valmistaa lihakset tulevaa rasitusta kestäviksi. Lyhytkestoinen staattinen tai pumppaava eli ballistinen venyttely ovat hyviä tekniikoita huoltamaan liikeradat ja valmistamaan lihakset esim. nopeaa venyvyyttä vaativiin suorituksiin. Alkuverryttelyyn on syytä lisätä liikkuvuusharjoitusten lisäksi vartalon linjauksen ajattelua sekä syvien lihasten aktivoimista. Tämä tarkoittaa pään, rintakehän ja lantion sekä polvien asennon tarkkailemista. Syvät lihakset aktivoituvat lantion ja alaselän hallinnalla esimerkiksi kepin kanssa meloessa.

Liikuntasuorituksen tai kuntosaliharjoittelun aikanakin voi lyhyellä venytyksellä edesauttaa lihaksen palautumista.

Välittömästi liikuntasuorituksen jälkeen on suositeltavaa käyttää edelleen lyhytkestoisia venytyksiä. Pitkäkestoiset venytykset vaativat lihaksen suojamekanismin toimimisen, jotta vältyttäisiin lihaksen vaurioilta (esim. krampit). Pitkäkestoiset venytykset on hyvä suorittaa 2-3 tunnin jälkeen rasituksesta.

Jumppatunnin jälkeen on minimissään venytettävä polven ojentajat ja koukistajat, lonkan koukistajat, yläniskan ja kaulan lihakset sekä yläselkä.

Jos haluat kokeilla BOSUa venyttelyn apuna, lue aikaisempi juttu BOSU venyttelykaveriksi. Myös pilatesrulla on oiva apu venyttelyssä, josta lisää Pilatesrulla-jutussamme!

Voit käyttää apunasi myös esimerkiksi näitä venytyksiä, jotka löytyvät myös GoGo Parkin, Cityn, ja Hermia venyttelytilan seinältä!

Venyttelyjulle

Lähde: Kati Kiuru
Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.