Golfarin kuntoharjoittelu – osa 3

Kolmiosainen blogisarja golfista päättyy! Ensimmäinen osa käsitteli golfia kestävyyden näkökulmasta. Toinen osa keskittyi lihaskuntoon, ja nyt on vuorossa liikkuvuus. Kirjoittajana on pitkän linjan kuntovalmentajana toiminut alan ammattilainen, joka harrastaa itsekin intohimoisesti golfia. Kiitos Pasi Keskumäki!

Golf ja liikkuvuusharjoittelu

Monet golfarit ovat varmasti miettineet, miten saisivat lisää liikkuvuutta, jotta saisi hartiat kääntymään, lonkanseudun toimimaan paremmin tai muuta itse lajisuoritukseen liittyvää. Toisilla ajatuksissa on, että voi kunpa saisi tuon pallon sieltä kupista pois helpommin ilman kyykistelyjä.

Hyvä liikkuvuus on perusta kehon normaalille toiminnalle. Hyvä liikkuvuus mahdollistaa laajat liikeradat ilman kovaa lihastyötä, koska kudosten aiheuttama vastus on vähäistä, voimantuottokin lisääntyy ja loukkaantumisen riski ääritilanteissakin pienenee. Huonon liikkuvuuden omaavalla golfarilla haasteeksi tulevat supistuneet liikeradat ja uusien liikemallien hidas oppiminen. Lisäksi lihakset väsyvät nopeasti ja liikkeiden teknisyyskin kärsii.  Kuten kestävyys ja voima, myös liikkuvuus jaetaan kahteen eri osa-alueeseen, jotka ovat yleinen liikkuvuus ja lajinomainen liikkuvuus.

1) Yleinen liikkuvuus tarkoittaa kykyä suoriutua arkipäivän askareista ilman  suurentunutta loukkaantumisriskiä

2) Lajinomainen liikkuvuus tarkoittaa kykyä suoriutua lajinomaisista liikkeistä taloudellisesti ja tehokkaasti ilman suurentunutta loukkaantumisriskiä.

Nykyisin erilaisia venyttely- ja liikkuvuusharjoittelumenetelmiä on paljon, mutta nimeän tässä muutaman yleisimmän.

1) Isometrinen Stretching-venyttely, jossa jännitys, rentoutus ja venytys yhdistyvät.

2) Toiminnallinen liikkuvuusharjoittelu, joka kehittää samanaikaisesti lihaskuntoa, tasapainoa, koordinaatiota ja liikkuvuutta.

3) Aktiivinen ja passiivinen venyttely

4) Dynaaminen venyttely, jossa käytetään raajan tai vartalon liike-energiaa, jotta saavutetaan niiden liikkuvuuden maksimiraja. Liikkeiden pitää olla hallittuja, eikä sillä pyritä ylittämään liikkuvuuden rajaa. Tämä sopii erittäin hyvin osaksi lämmittelyä ennen golfkierrosta.

Kannattaakin siis ottaa erilaiset liikkuvuusharjoitteetkin mukaan viikoittaisiin treeneihin. Hyödyt huomaa todella nopeasti. Toivotan kaikille mukavia treenihetkiä.

Treeniterveisin, Pasi Keskumäki

pasi.keskumaki@xmethod.fi

Gofia GoGossa

GoGon kesätapahtumiin kuuluu mukaan myös golfin harjoittelua sekä tietenkin jo perinteeksi muodostunut golf-kilpailu!

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.