Nallekarkeilla tulokset nousuun! Palautuminen kaiken A ja O.

Kova treeni on takana, ja haluat siitä luonnollisesti mahdollisimman suuren hyödyn. Kannattaako syödä vai juoda ja kuinka paljon vai ei ollenkaan?

Kun treenataan kovaa, joko salilla tai sen ulkopuolella, elimistöön kohdistuu kova rasitus. Jotta treeni tuottaisi tulosta ja keho pystyisi palautumaan seuraavaa treeniä varten, on huolehdittava oikeiden ravintoaineiden saannista ja riittävästä levosta. Moni kyllä panostaa oikeanlaisen ravinnon saantiin ennen harjoittelua, mutta se on vähintään yhtä tärkeää harjoittelun jälkeen. Kun rankka treeni on ohi, elimistö jää “korkeille kierroksille” eli on edelleen stressitilassa ja energiavarastot ovat tyhjät. Treenin jälkeen keho tarvitsee ravintoaineita palautuakseen ja täyttääkseen energiavarastojaan. Jos keho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita nautitusta ravinnosta, se alkaa hajottaa mm. lihaskudosta palautuakseen.

Kovan treenin jälkeen kehon energiavarastot ovat tyhjillään
Kovan treenin jälkeen kehon energiavarastot ovat tyhjillään

Puolen tunnin sisällä treenin päättymisestä kannattaa nauttia laadukasta proteiinia ja hiilihydraatteja. Proteiini auttaa lihaksen uudelleenrakentamisessa ja hiilihydraatit täyttävät tyhjentyneet energiavarastot. Rasva kannattaa pitää minimissään heti treenin jälkeen nautitussa ravinnossa, sillä se hidastaa “korjausprosessia” edistävien proteiinien ja hiilihydraattien imeytymistä.

Ei ole juuri väliä, nautitko proteiinit ja hiilihydraatit kiinteässä vai nestemäisessä muodossa, mutta jauheista tehdyt palautumisjuomat ovat ehdottomasti helpoin ja nopein tapa. Esimerkiksi FAST-tuotteista Muscle+ ja Reco2 soveltuvat erinomaisesti palautumiseen niin lihaksen kasvusta kuin yleisestä kiinteytymisestäkin kiinnostuneelle liikkujalle, sillä niistä saadaan proteiinia ja hiilihydraatteja edellä mainitussa järjestyksessä suhteessa 1:1 ja 1:2. Näiden tuotteiden toinen ero on hiilihydraattien muoto: Muscle+:ssa puolet hiilihydraateista on nopeasti imeytyviä ja puolet hitaasti imeytyviä, kun taas Reco2:ssa vain 1/6 on nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja loput hitaammin imeytyviä. Etenkin lihasta kasvattavan urheilijan tulee saada runsaammin nopeammin imeytyviä hiilihydraatteja. Kuten edellä mainittiin, nämä palautumisen kannalta tärkeät ravintoaineet voidaan nauttia joko kiinteässä tai nestemäisessä muodossa liikkujan oman maun mukaan.

IMG_4840
Palautuminen alkaa jo kuntosalilla

Esimerkiksi nallekarkeista saa nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ;). Nallekarkeissa on mm. dekstroosia ja sokeria (= glukoosia ja fruktoosia). Lihakset käyttävät välittömänä energianlähteenä glykogeeniä ja glykogeeni on eläinten varastohiilihydraatti (kuten tärkkelys kasveilla). Glykogeeni on kehon solujen ja etenkin aivosolujen energianlähde, ja se rakentuu yksinomaan glukoosimolekyyleistä. Nallekarkkeja voi siis käyttää treenin jälkeen palautumiseen yhdessä laadukkaan proteiinin kanssa. Herkuttelijalle myös pieni palkinto treenin päätteeksi on varmasti tervetullut. VAROITUS: nallekarkkien naposteleminen muuten kuin kovan treenin päätteeksi saattaa aiheuttaa turvotusta ja vähän muutakin… ;). Testaa nallekarkkien avulla palautumista kohtuudella ja omalla vastuulla.

IMG_4887

Tehotreenaajan palautumiskombo:

75g (50g–100g) Muscle+ tai Reco2 -palautumisjuomajauhetta veteen sekoitettuna + 10 nallekarkkia (Haribo)

Kiinteyttäjän ja painonpudottajan palautumiskombo:

30g FAST-proteiinia: Whey3, Whey+, Hera80 tai Soija90 + 5 nallekarkkia (Haribo)

Minkälaisia palautusjuomia tai -ruokia olet itse tottunut käyttämään? Mikä on toiminut juuri sinun kohdallasi?

Takaisin

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.